България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Времето е в нас и ние сме във времето" – как всеки от нас носи своя Левски

Актьорът Ивайло Захариев пред "България сутрин"

12.01.2022 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова

Забележителен актьорски състав представя спектакъла, посветен на рождението на Апостола на свободата Васил Левски, озаглавен "Времето е в нас и ние сме във времето".

"Освен от всичките уроци, които сме имали по история и това, което сме чели, всеки от нас се надява да има в себе си тази искрица надежда и този план да гони до край идеала. Това, което виждаме в Левски е точно това – една крайна отдаденост на свободата и към това, в което вярва. От там идват и тези думи – всеки от нас носи своя Левски", каза актьорът Ивайло Захариев в "България сутрин".

Той обясни, че представлението не се опитва да имитира Левски. 

"Ние повтаряме неговите думи. Разсъждавахме с Бойко Илиев като режисьор как би мислил, но все пак е художествена измислица. Аз играя Димитър Общи в една измислена среща между тях в ареста", обясни Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът поясни, че в представлението се търси сблъсъкът между двамата. "Времето е в нас и ние сме във времето" показва последните дни на Апостола по един художествен начин, така че да пресъздадем какво може би е преживял той. 

Според Захариев трябва да се спомняме по-често заветите на Левски.

"Той се е борил за чиста и свята република. Това е нещо, което можем да изгубим всеки момент. Всеки един момент можем да се поддадем на чуждо влияние. Припомняйки неговото дело, целта ни е публиката да се замисли за ежедневните ни битки", коментира актьорът. 

Представлението ще се играе в Нов театър НДК от 24 януари от 19:30 часа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години