България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Объркали са се за мусаката, освен екологична е и много вкусна

Коментар на проф. Донка Байкова, Апостол Дянков и Мaжд Алгафари

30.12.2021 | 08:40 Редактор: Здравко Черкезов

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече, от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без завивка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
:ДДД
преди 2 години
Аз сега чувам за тази върховна глупост :Д Ама от бибиси и британските учени - толкова... Сигнализирай за неуместен коментар