България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекари и пациенти не са защитени при инвитро процедури у нас

Ще търсим съдействие от новия здравен министър, заяви Стефка Сарафова от Сдружение "Зачатие"

16.12.2021 | 07:59 Редактор: Елеонора Танева

България е оценена с 68% по скалата на "идеалната" държава за лечение на стерилитет. Вече година и половина  обаче специалистите у нас работят без правила. 

"Наредбата регламентираше асистираната репродукция. В момента нямаме никаква нормативна уредба. В нея имаше правила и за донорството, не само на яйцеклетки", уточни председателят на Сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова в студиото на "България сутрин".

"Ще сигнализираме Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Трябва да има подходящо законодателство. Липсата на нормативна уредба у нас нарушава 5 директиви на Европейската комисия. Медицинските работници не са защитени, когато работят без всякаква уредба. Няма разписано какъв брой ембриони могат да бъдат имплантирани в жената. Не са защитени и пациентите. Ако нещо се случи по време на инвитро процедура, те нямат на какво основание да си търсят правата", заяви Сарафова пред Bulgaria ON AIR.

У нас 10-15 от всички двойки с проблеми при забременяването стигат до асистираната репродукция. 

След Нова година ще се търси среща със здравния министър проф. Асена Сербезова, за да се намери решение на проблема. 

"Неслучването на забременяването може да се дължи на обикновен хормонален проблем. Влияние оказва начинът на живот, по-късно жените започват да мислят за деца. Жени на 45 г. се изненадват, че не могат да забременеят, а според тях изглеждали като 35-годишни. Биологията не е математика, 2 и 2 не е 4", припомни експертът.

В България лечението на стерилитет е с много добри показатели основно заради фонд "Инвитро". Той осигурява финансиране на 4 процедури по 5 хил. лв. от страна на държавата. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК