fallback

Спасиха мечока Живко, но проблемът с бракониерство е много сериозен

Мария Качамакова: До момента за отравяне на животни няма наказани

02.12.2021 | 08:17 Автор: Теодора Патронова

Спасителният отряд на WWF успешно премести мечока Живко от Габрово в Национален парк "Централен Балкан".

"WWF България от миналата година започна дейности по опазване на кафявите мечки в България. Това, което най-често правим, е да се намесваме в моменти на конфликт, какъвто беше и случаят с Живко. Още преди около месец започнахме да получаваме сигнали от Габрово и околните села и махали, че се появяват нападения от мечки. Всичко започна с нападения върху ябълкови градини. Нашият експерт успя да пристигне навреме на място и да прогони мечката със сигнални ракети, но по-късно мечокът се беше върнал и беше започнал да напада домашни животни", разказа Мария Качамакова, която е член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Тя обясни в "България сутрин", че намесата им е била наложителна, защото следващата мярка, която се взима, е отстрелване на мечката, но WWF вярва, че има и други начини тези конфликти да бъдат предотвратени. 

Качамакова добави пред Bulgaria ON AIR, че мечокът се намира в "Централен Балкан" и се адаптира към новото място. Тя поясни, че го следят с радионашийник. 

"С кампанията "Отвори очи, животните изчезват" бихме искали да се борим с бракониерството, защото това е голям проблем. Данните от други мечки, които д-р Тодоров е маркирал през последните 10 години, показват, че близо 40% от тях със сигурност са станали жертва на бракониерство. Това са случаите, в които сме сигурни какво се е случило. В други случаи той е намирал само нашийника и е чувал слухове за изчезналата мечка", заяви Качамакова.

От WWF са се заели с превенция на тези случаи и работят с местните общности и правораздавателните институции, за да може да се разследват и да има наказани.

"До момента за отравяне на животни няма наказани, а за бракониерство има много малко наказани. Обикновено всичко завършва с неизвестен извършител, а ни се иска това да не бъде така, защото резултатите са, че губим част от своето богатство", подчерта тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback