България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зафиров, БСП: Оставката на Нинова няма да ни донесе нищо добро

За първи път от 10 г. левицата има реална възможност да участва в управлението, заяви зам.-председателят на партията

16.11.2021 | 09:06 Редактор: Елеонора Танева

По последни данни след парламентарните избори БСП е четвърта политическа сила с малко над 10% подкрепа. С под процент разлика във врата им дишат от "Има такъв народ". Вече се чуха искания от част от социалистите за оставката на лидера Корнелия Нинова. На този етап такава беше подадена от шефа на предизборния щаб Кристиан Вигенин.

"Актът на Вигенин не бих го определил като оставка, нашият предизборен щаб се формира от избор за избор, така че оттеглянето му е нещо нормално. Днес има заседание н Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Ще обсъдим резултатите от изборите, трябва да видим в какво състояние е партията. За оставка никога не е късно и не е рано", заяви зам.-председателят на партията Атанас Зафиров пред "България сутрин".

Според него оставката на Нинова в конкретния момент няма да донесе нищо добро на партията.

"Не съм убеден, че ако хвърлим партията във вътрешнопартийна криза с пряк избор, ще бъдем достатъчно мотивирани и авторитетни на предстоящите преговори за съставяне на правителство. Продължавам да смятам, че Нинова дава всичко от себе си и изведе БСП на нов път", добави Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Той все пак призна, че резултатът на БСП от изборите се разминава с очакванията на левицата. 

"Видно е, че тези резултати са на фона на безпрецедентно ниска избирателна активност, което е аларма за засилващо се недоверие към политическата система. При много от нашите възрастни избиратели имаше страх от пандемията и от машинното гласуване. Очаквахме, че съвпадението на двата избора ще бъде основание за по-масово гласуване. Резултатът е слаб, предстои да направим анализи", каза още социалистът.

Зам.-председателят на партията е убеден, че за първи път от 10 г. БСП има реална възможност да влезе в управлението на страна.

"Имаме шанс да участваме в управлението, не за постове, а за реализация на политики. В следващите 10 дни трябва да концентрираме нашите усилия не в разправии, а в преговори за стабилно правителство. Няма линии, по които не можем да отстъпим. Но има приоритети, които ще отстояваме на бъдещите преговори: развитието на ядрената енергетика, социалната политика, доходите на младите семейства, намаляването на ДДС на храни и лекарства", уточни Зафиров.

Той не вижда проблем в издигането на Кирил Петков за министър-председател, но не каза категорично дали левицата е сърдита на президента Румен Радев заради подкрепата, която даде на новия политически проект.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
3 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Не оставките ще изградят и променят нещо! Всичко е супер просто - всеки да си върши работата! Без измами и провокации... ама нещо не се получава! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
В данните за гласуването по области е видно, че БСП има от 8 до 14 % гласове. По една случайност не е 5-та политическа сила. Не съм против Нинова, но при нея партията постоянно губи доверието на избирателите. Време е да се отегли от председателскопто място ако иска да запази авторитета си. Така направиха повечето лидери на загубилите партии. Оставането на инат не е добър Сигнализирай за неуместен коментар