България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Будители зад граница: Как се съхранява българщината в чужбина

Снежина Мечева подчерта, че е техен дълг децата да съхранят националното си самосъзнание

01.11.2021 | 08:12 Редактор: Теодора Патронова

Единственото българско училище, което носи името на жив възрожденец – потомственият дипломат и филантроп Иван Станчов, се намира в Лондон.

"Тази година към 200 деца учат в училището. Предишни години сме имали към 280 деца, но ние бяхме първото училище във Великобритания, сега има над 70 и това е много радостно, защото общността тук се разрасна изключително много", каза директорът на българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон Снежина Мечева в "България сутрин". 

"Всяко едно българско училище по света върши изключителна просветителна дейност. На този празник искам да поздравя всички учители, защото знам колко отговорна, трудна, но в същото време и пълна с любов е тази дейност - да се посветиш на децата", заяви още тя. 

Мечева отбеляза, че от две години и половина не могат да празнуват както трябва който и да е български празник.

"Не можем да се събираме. Обстановката не е лесна и в Лондон, и в България", добави говорителят на Асоциацията на българските училища в чужбина пред Bulgaria ON AIR

И обясни как ще отпразнуват днешния празник в училището: Ще си направим празнични часове, ще си поговорим за това, за което ние говорим почти през цялото година - пътят на България, на кого какво дължим, как е съхранена нашата духовност. Това е и нашата съвременна мисия - да продължим да съхраняваме онова, което сме наследили от истинските първобудители.

"Съществуваме от 15 години и за тези 15 години действително сме направили много, за да може тези милиони българи, които са извън България, да продължат да имат своите малки Българии. Всяко едно българско училище е една такава малка България зад граница", подчерта Мечева. 

"Аз съм от 34 години ангажирана с дейността на образованието зад граница. В началото децата бяха родени в България, докато сега процентът е обратен - повечето деца са родени тук. Това действително е изпитание, защото в чуждата среда наш дълг и мисия е ние да ги съхраним, да ги направим българи. Много често в чуждата среда съзнанието на малките деца е объркано и трябва да се положат усилия, за да може тази пътна връв да не бъде рязана и тези деца да съхранят националното си самосъзнание именно в нашето училище", изтъкна тя. 

Мечева отбеляза, че днес по цял свят има близо 400 училища, които са посветени на това дело. 

Стихотворението „Будители” от Румен Иванчев представи Елиза Петрова от 3 клас в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК