България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Минчев: България ще понесе най-много негативи, ако има санкции срещу Русия

Не е добър сигнал, че естественият процес на интеграция на Русия в световната икономика е в стагнация, твърди зам.-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата

28.03.2014 | 09:23 Редактор: Ралица Пейчева
Г. Минчев: България ще понесе най-много негативи, ако има санкции срещу Русия

„Ако има санкции за Русия заради кризата в Украйна, България ще понесе много най-много негативи, не е в наш интерес да подкрепим подобна мярка“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата Георги Минчев. Според него страната ни ще бъде една от най-потърпевшите от налагането на сериозни санкции, защото каквито и да са, ще имат икономически проекции.

„Преди дни един анализатор каза, че да стреляш по Русия е като да се простреляш в крака.

Брутният вътрешен продукт на Русия е съществена част от системата, която обезпечава еврото. След прибалтийските страни, които са изключително зависими от търговията си с Русия, както и Украйна, която буквално ще изчезне като икономически субект, ако спре търговията си с Москва, най-потърпевша страна в ЕС ще бъде България. И то ако леки санкции и едно охладняване на отношенията, а не тотални санкции, като железни завеси и блокади“, обясни Минчев и добави, че България е смъртоносно зависима от Русия.

Според него не е добър сигнал, че естественият процес на интеграция на Русия в световната икономика и икономиката в Европейския съюз (ЕС) е в стагнация. „Ние вече търпим преки загуби от тази ситуация. Възможните загуби от изострянето на отношенията, които ще претърпи общността се оценяват между 50 и 100 милиарда евро на годишна база. Знаете, че общият стокооборот между ЕС и Русия е над 450 миарда евро. България ще поеме достойна част от тези загуби“, каза още Георги Минчев.

По думите му има голяма вероятност кризата да предизвика сериозни проблеми в производствата в Украйна, които са пряко свързано с много български фирми. „Вече им проблем с доставката на традиционни стоки, които си набавяме от региона. Говоря за метали и някои стоки в областта на енергетиката и базовите суровини. В производствата всичко се планира за година напред, ако украинските производители отпаднат от пазара, това ще се отрази съществено на търговския баланс в ЕС. Вероятно ще доведе до поскъпване на въглища, торове, метали“, поясни експертът.

Според Минчев, Украйна ще се интегрира много по-трудно към общността без участието на Русия, отколкото без намесата на Москва. „Жизнено важно е Русия да се включи в икономическата реформа в Украйна, която е неизбежна“, добави заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата.