България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Култура по време на пандемия: Страшилището "Кукер" се появи, за да изгони болестите

"Още миналата година стриймвахме куклени спектакли", каза Ивелина Кючукова

29.10.2021 | 08:21 Редактор: Жаклина Иванова

В навечерието на Хелоуин на входа на Дом на културата "Красно село" се настани страшилището "Кукер" и се закани, че няма да напусне парка докато не прогони пандемията, всички останали болести и лошо настроение и мрачни мисли.

"Решихме, че по време на пандемия, когато са много компроментирани затворените пространства, когато се изисква "зелен сертификат" и не всички могат да бъдат зрители на нашите представления, да направим тази атракция. Това е една тематична инсталация, в навечерието на Хелоуин, но пък българска реплика - огромна кукла във формата на кукер", сподели директорът на Дом на културата "Красно село" Ивелина Кючукова в студиото на "България сутрин".

Тя каза, че това са ритуали, които са от много древни времена - с цел да се изгонят злото, болестите и лошите емоции, хората се предрешват във формата на чудовища.

"Нашият апел е, очаквайки културният живот да бликне отново, зрителите да се порадват. Кукерът е и фотостейшън - има една седалка, на която децата могат да си правят снимки", обясни Ивелина Кючукова пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Дом на културата "Красно село" разказа, че миналата година по време на пандемията, са стриймвали куклени спектакли.

"В определените часове куклените спектакли бяха в нашата страница във Facebook. Имахме зрители от цял свят. Българи от училища и детски градини от чужбина. Достигнахме до едни публики, които на затворено нямаше как да имаме", каза Ивелина Кючукова.

На 30 октомври предстои да се проведе представление, което е еднакво разбираемо за глухи и за чуващи деца, информира тя. А предвид пандемията и ситуацията, в която се намираме, спектакълът ще бъде отново излъчен в техните онлайн канали, за да бъде достъпен за всички.

"В последните две години всички сме свидетели, че обстановката рязко се променя и ние следваме всички рестрикции, които са спрямо зрителите. Готови сме и сега да стриймваме всички куклени спектакли в определените часове", сподели гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК