България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Киселова: Кирил Петков да смени юристите, които са го подвели

Той отговаря на условията да бъде депутат, коментира експертът по конституционно право

28.10.2021 | 08:28 Редактор: Елеонора Танева

Конституционният съд обяви назначаването на Кирил Петков за министър за противоконституционно. Съдът постанови още, че проблем с актовете с подписа му като министър няма да има. 

"В питането на депутатите няма уточняващ въпрос дали актовете на Кирил Петков са законни. Там където актовете продължават да действат, може да се търси оспорване. Но нито един акт няма да се счита за недействителен само защото не е отговарял на едно от условията Петков да бъде министър", заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Тя посъветва Кирил Петков да смени юристите, които явно са го подвели, че още с подаването на молбата за отказ от канадско гражданство, той става факт. Но е категорична, че няма пречка Петков да бъде народен представител.

"По документи Петков вече е само български гражданин и отговаря на условията да бъде депутат. Чуха се искания Румен Радев да се оттегли, защото е подписал указа за назначаването на министъра на икономиката, но това е пресилено. Искането до КС през август беше повече атака към президента, но сега в предизборна кампания ударът е двоен", коментира доц. Киселова. 

Във връзка с предстоящите избори експертът по конституционно право беше категорична, че вече е късно да се въведе изискване за "зелен сертификат" за гласуване.

"Зелените сертификати" са пропуск за удоволствие, ходенето на избори не е удоволствие, а ангажимент. Ако искаха да се премине към тях, трябваше да бъде съобщено по-рано и хората да имат време да се ваксинират. Не е допустимо при упражняване на избирателното право да се изисква сертификат", котегорчина беше доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Тя акцентира, че е изискването на "зелен сертификат" за членовете на СИР и РИК вероятно ще залегни в здравен протокол от ЦИК, който ще се изготви в последния момент заради динамичната ситуация със заболеваемостта. Доц. Киселова призова за активна разяснителна кампания. 

"Над 70 000 граждани в момента са под карантина. Време е за реклама как ще се гласува на тези избори, защото ще бъде по-сложно. Голяма част от хората, които ще имат затруднение при гласуването, не ползва интернет", заяви доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Ей разкатаха го този човек Сигнализирай за неуместен коментар