Джамбазки: Каква е стойността на актовете, гласувани от МС с участието на Петков

В подкрепа на бившия служебен министър се обявиха от ИБГНИ

27.10.2021 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Политическите реакции след решението на Конституционния съд не закъсняха. Държавният глава отказа да коментира съдебното решение, а от ГЕРБ отправиха нови критики към президента.

Държавният глава Румен Радев отрече да е знаел, че към момента на назначаването му за служебен министър - Кирил Петков имал двойно гражданство.

"Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират. Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин", заяви държавният глава.

От ГЕРБ отново разкритикуваха Румен Радев, според бившия премиер Бойко Борисов държавният глава е нарушил основния закон.

"Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел. Ние настояваме да се спазва върховенството на закона. Основен закон в държавата е Конституцията, Радев как не е знаел за декларацията. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи, които уж са най-великите", отсече Борисов. 

От ВМРО призоваха всички държавни постановления, които Кирил Петков е издал като служебен министър да бъдат отменени. 

"Тук имаме два въпроса по този казус - единият е каква стойността на актовете, които са гласувани от МС, в който е участвал Кирил Петков. Другият въпрос е каква е личната отговорност за човек, подписал документ с невярно съдържание пред органи на държавната администрация. И той да се срещне с правосъдието", коментира зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

В подкрепа на бившия служебен министър се обявиха от ИБГНИ, които заговориха за промяна в Конституцията. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК