България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цената на петрола може да върви нагоре: Ще има ли увеличения по бензиностанциите?

"Желанието на Комисията да преминем към електромобилност ще се окаже твърде скъпо за България", посочи Светослав Бенчев

25.10.2021 | 09:27 Редактор: Жаклина Иванова

Енергийната криза отново тласка петролните цени нагоре. В последните седмици цената на суровия петрол достигна до $86 за барел. Очаква ли ни ново поскъпване на горивата у нас?

"Докато цената на суровия петрол върви нагоре, ще има увеличение и на нашите бензиностанции. Двете неща са свързани. В момента няма друг маркер, който да оказва влияние върху цената на горивата, освен суровината", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на "България сутрин".

Според него може да очакваме повишение от около 0,05 лв. - 0,06 лв., ако цените на суровия петрол надвишат $90.  

"Цените на останалите суровини вървят нагоре. Нормално е и цената на суровия петрол да се увеличава, тъй като е заместваща суровина. Когато едно върви нагоре, другото го последва", уточни Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че когато поскъпва един енергиен носител, е нормално да поскъпва и друг, тъй като това са заместващи мощности.

Бенчев коментира и дали може да се промени фактът, че ОПЕК "държи целия свят в ръцете си".

"Това, което може да се промени, е свързано с това какво ще каже Руската федерация. За нея, както и за самия картел, тази цена от около $80 за варел е доста добра. Те ще я задържат на тези нива. Въпросът е дали е ще успеят", категоричен е експертът.

Той припомни, че през изминалите години цената на суровината е била доста ниска, което е блокирало инвестициите на нови находища, както и поддръжката на съществуващите.

"Ако икономиката на Китай и тази на Индия растат с такива темпове,  може би към началото на следващата година ще има дефицит, ако не се вземат мерки. Някои казват, че цената може да надхвърли $100 за варел. Но аз смятам, че засега това е невъзможно. Никой няма интерес да продава скъпи горива в страната", изтъкна Бенчев.

Събеседникът каза, че всяка възобновяема енергия е по-скъпа.

"Желанието на Комисията да преминем към електромобилност ще се окаже твърде скъпо за България. Комисията предлага повишаване на акцизите за горивата. От 2023 г ще има едно повишаване на акциза, което може да достигне до лев без ДДС. Като най-сериозното поскъпване, което ни очаква, ще бъде при пропан-бутана", уточни Бенчев.

Най-важното нещо в момента е да имаме преходни горива, които да осигурят преминаването от петрол към възобновяема енергия, категоричен е събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК