България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR: Президентът е символ на стабилността и единството на нацията

"Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници", посочи президентът

25.10.2021 | 08:22 Редактор: Жаклина Иванова

Специално интервю за Bulgaria ON AIR - президентът Росен Плевнелиев говори за политическите битки в предстоящите парламентарни и президентски избори.

"Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници, ползвала е най-доброто от опита на демократичните държави. Вярвам, че Конституцията на България е здравата основа, на която да стъпим. Разбира се и върховенството на закона", посочи президентът Росен Плевнелиев в интервюто на Христиана Стефанова. 

Той е категоричен, че не можем да бъдем свободни в хаоса. Нужни са правила и ред, изтъкна президентът.

"Държавният глава представлява, но не управлява държавата. Той представлява всички. Той е президент, който представлява единството на нацията в нейните различния", уточни Плевнелиев.

По думите му президентът е най-доброто лице на държавата.

"Във вътрешнополитически план трябва да бъде символ на стабилност, на надграждане, на дългосрочните приоритети, на институции, на правила. Искрено се надявам, че хората ще гласуват на следващите избори проактивно. Ще се замислят и ще гласуват за този, който може да надгради демократични институции и може да представлява всички нас", посочи Плевнелиев.

Президентът си спомни и за времето, в което е започнал бизнес в Германия.

"Отидох в Германия по скъсани дънки, нямах пари. Видях едни работещи институции. Видях как и на най-бедния и странния човек може да се помогне. Започнах собствен бизнес. Между Европа и САЩ има много пукнатини. Притеснен съм, че евро-атлантическият съюз не е това, което беше", подчерта Плевнелиев.

Държавният глава смята, че икономиката е в основата на успеха на обикновения човек, на нашата перспектива за просперитет и развитие.

"САЩ и Германия искат една успешна България. Ние сме потопени, нямаме план. Направете това, което правят германците. Да, народът вкара 6 политически партии в парламента. Какво правят те? Всяка една от тях търси диалога с другите", каза Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът изтъкна, че има много смислени неща, които могат да бъдат свършат, вместо да се "разделяме, цепим и борим един срещу друг".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
стар ъш
преди 2 години
хаве плюнко ,що не се скрийш под времянката?помниш ли как те голи тиквата по празднта твоя??ами си бълен б...к!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години