България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Едва 30% от заетите в туристическия бранш са ваксинирани

Очакванията са за добър зимен сезон, разчитаме на българските туристи, заяви зам.-министърът Ирена Георгиева

22.10.2021 | 08:26 Редактор: Елеонора Танева

Новите Ковид мерки дават възможност за безплатни тестове в туристическия бранш. Секторът има 4 дневен гратисен период за въвеждане на мерките.

"В това време работодателите могат въведат мерките в цялост. Може би беше по-добре да е малко повече времето, но браншът се готви да прилага мерките. Това е алтернативата на затварянето. Туристическият бранш пострада много и това е на-нежелателният вариант за нас", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в студиото на "България сутрин".

ни се готвят усилено за зимния сезон. Част от мерките са били пожелани и от самия бранш. А целта е страната ни да се наложи като сигурна дестинация. 

Георгиева уточни, че и към момента влизането в страната ни става със сертификат и реално това нововъведение за страната ни, не е такова за чуждестранните туристи. И за спасяването на зимния сезон ще се разчита на българските туристи.

"Очакванията са за добър зимен туристически сезон. Миналата година имахме имало близо 1 млн. туристи, 850 000 от тях са били български", уточни Георгиева.

Проблем в туристическия бранш остава ниският процент ваксинирани.

"Ваксинираните в бранша са около 30%, което е много малко. Надяваме се хората доброволно да изберат да се ваксинират. В крайна сметка това е процес, не може да стане от днес за утре", коментира зам.-министърът пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че секторът ще разчита на безплатните тестове, въпреки че реално и при тях се дължи плащане на такса. 

Предстоят срещи с бранша през следващата седмица. На нея ще бъдат обсъдени и парите, които държавата отпуска като подкрепа за бизнеса заради високите цени на тока. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК