България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Галя Кольовска: Бързата продажбата на „Химко“ е най-добрият вариант за предприятието

Активите се обезценяват с протакане на процедурата по продажба на обявена в несъстоятелност компания, коментира синдикът.

20.03.2014 | 10:53 Редактор: Мариета Иванова
Галя Кольовска: Бързата продажбата на „Химко“ е най-добрият вариант за предприятието

Най-добре за „Химко“ ще е да се продаде възможно най-бързо, коментира в ефира на Bulgaria On Air синдикът Галя Кольовска. Тя допълни, че колкото повече се удължава продажбата на обявено в несъстоятелност предприятие, толкова по-малки стават шансовете за съживяване на неговото производство.

Припомняме, че купувач на предприятието на обявения таен търг вчера не беше намерен. Най-ранната възможност за провеждане на втори- вече открит търг, е след 14 дни, поясни още Кольовска.

„Аз лично бих действала максимално бързо и смятам, че ако едно производство по несъстоятелност продължи повече от година-две, се унищожават всички възможности за  постигане на нещо хубаво и конкретно за съживяване на производството“, коментира синдикът.

Тя допълни, че цената на компанията е това, което купувачът плати, а не направената оценка. По думите й активите да едно предприятие, обявено в несъстоятелност, се обезценяват с всеки изминал ден. Неговата оценка е много по-ниска в сравнение с една компания, при която има план за оздравяване.

„Когато сме на фаза осребряване, какъвто е случаят с „Химко“, става дума за една спряла дейност и купувачът ще трябва да вложи много, за да съживи производството. Лично аз мисля, че колкото по-ниска е една оценка, толкова по-голям е шансът такъв актив като „Химко да заработи отново'“, коментира Кольовска.

Тя допълни, че от позицията на най-голям кредитор, държавата е можела много по-рано да се намеси, но „не като купувач, а като кредитор“,  като по този начин да получи пари по задълженията си и да даде шанс за спасяване на производството. По политически и социални причини обаче това не е направено, коментира синдикът.  

Експертът допълни, че най-добрият вариант за „Химко“ е да бъде продаден изцяло. -  „Тогава  купувачът има по-голяма възможност да реши коя от частите да спаси и коя да осребри на вторичния пазар“, заяви Кольовска.