България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Представление разказва за необичайната българка Преподобна Стойна

В главната роля е актрисата Десислава Михайлова

14.10.2021 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Театралната постановка "Съвършената – Преподобна Стойна" прави своята на премиера на 15 октомври. Тя е създадена по едноименния роман на прекрасната българска писателка Неда Антонова. 

Актрисата Десислава Михайлова, която играе ролята на Стойна, разказа в студиото на "България сутрин" за духа и вътрешния свят на една необичайна българка, за нейните възприятия и философия за живота. 

"Оказва се, че малко хора знаят за Преподобна Стойна. Това е една българка, която е живяла точно 50 години. Родена е 1883 г. и умира 1933 г. в село Златолист. Ванга казва за Преподобна Стойна, че е 10 пъти по-силна от нея и че е светица. Изключително благодаря за възможността да пресъздам такъв образ", сподели Михайлова.

По думите ѝ, за да влезеш в такъв образ, трябва да имаш вътрешен афинитет към точно този образ.

"Търсих интересна българка, която да пресъздам и така стигнах до книгата на Неда Антонова. Срещнахме се, говорихме и тя ми подаде ръка да започнем да работим по книгата като спектакъл", разказа актрисата пред Bulgaria ON AIR.

Преподобна Стойна ослепява от черна шарка и това също е общо с Ванга. Била е лечител и духовно е подкрепяла всички българи в годините на война и недоимък. 

"Почти не е спяла и почти не се е хранила. Живеела е в църква. Много хора я наричат светица, но не е призната от Църквата. Нейна съседка разказва, че е левитирала", каза още Десислава Михайлова.

Предпремиерата на представлението е тази вечер от 19:30 ч. в камерна зала на открита сцена "Сълза и смях", а утре вечер е и премиерата.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК