Храмът на Преподобна Стойна в Златолист ще стане по-достъпен след ремонт на пътя

От десетилетия пътят Катунци-Златолист е предизвикателство за миряните

23.09.2021 | 18:16 Редактор: Елеонора Танева

Започва ремонтът на пътя от Санданското село Катунци до храма на Преподобна Стойна в село Златолист. Дългоочакваният ремонт ще осигури нормален достъп на хората до църквата "Свети Георги", където е живяла почитаната лечителка.

От десетилетия пътят Катунци-Златолист е в тежко състояние и хилядите, които посещават храма, са изправени пред редица неудобства. 

"Повече от 30 години по този път не е правен никакъв ремонт, беше много голямо предизвикателство в тези сложни икономически, здравни и финансови времена да осигурим тези средства - те не са никак малко – около 4 милиона лева", заяви кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Пътят води към храма "Свети Георги", където е живяла Преподобна Стойна - почитана от местното население и миряните, заради лечителските си и пророчески дарби. 

"Чудеса се случват навсякъде във всеки един храм – важното е човек, когато отива във храма, да отива с вяра в Бога и да отправя молитвите си. Храмът така се е прочул през последните години - със Стойна, която народа нарича Преподобна – тя не е обявена за Светица – не е канонизирана, но въпреки това хората идват в храма, молят се и Бог им помага", сподели отец Антон от храм "Свети Георги" в Златолист.

Свещеното място е притегателно не само за местните, но и за много туристи.

"Вярваме и затова сме дошли. Ние сме от Пловдив, за първи път идваме в този район, много истории сме чували.  Глeдали сме и филм – много впечатлени останахме и затова дойдохме да видим и да се помолим", сподели Иван Комитов. 

Очаква се пътят да бъде готов през май следващата година. Докато тече ремонтът, достъпът до храма ще се осъществява с пропускателен режим.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК