България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Вучков: Състоянието на вътрешното министерство е тежко, нужни са реформи

"Трябва политическите сили да формират правителство със силна и парламентарна воля", посочи бившият вътрешен министър

12.10.2021 | 09:29 Редактор: Жаклина Иванова

Темата за настоящето и бъдещето на народното правосъдие е поставена в основата на книгата "Прокурорският надзор: Произход, развитие функции". Съавтор на книгата е проф. Веселин Вучков.

"Книгата е интересна по две причини. Първо - заради самия автор. Той е един от най-известните български юристи до 44-та година. Светослав Велчев е човек, който е бил 12 години прокурор при Върховния касационен съд, а след това е ръководител на Върховния административен съд. Изключително интересен път има този човек", каза бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че Светослав Велчев оставя две големи книги след себе си - първия български учебник по наказателен процес и книга, свързана с историята на прокуратурата.

"Описва цялата история на прокуратурата като институция от Античността до 20 век. Описва състоянието на българската прокуратура от Освобождението до края на 20-те години на миналия век. Описва смисъла, съдържанието и основните функции на прокуратурата", посочи проф. Вучков.

Според него, темите, които са поставени от Светослав Велчев, са актуални и днес.

"Оценявам критично това, което се случва днес. Това, което трябва да се случи на политическата сцена, е политическите сили да формират правителство със силна и парламентарна воля, да начертаят конкретен план какво ще свършат, включително в областта на правосъдната реформа", категоричен е бившият вътрешен министър.

Проф. Вучков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че е много важно да се реформира българската полиция.

"Състоянието на вътрешното министерство е изключително тежко. Необходими са решителни стъпки за освобождаване на пенсионерите, които окупираха всички ръководни постове и една много сериозна реформаторска воля за конкретни промени, то да стане по-близко до гражданите", коментира той.

По думите му е крайно необходимо да има решителен министър, който да има парламентарна подкрепа.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК