България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Случаят в Лясковец показа, че няма синхрон между институциите

Според инж. Георги Младенов е необходима обща информационна система

17.03.2014 | 10:29 Редактор: Елена Кирилова
Случаят в Лясковец показа, че няма синхрон между институциите

Случаят в Лясковец показа, че няма синхрон между различните институции, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air инж. Георги Младенов, експерт към Националния ловен съюз.

По думите му е необходимо Ловно-рибарското сдружение, Държавното горско стопанство и полицейските управления да работят с обща информационна система. Според Младенов трябва да се постави срок, в който ръководителите на тези служби да уведомяват КОС за случаи, в които даден човек вече не е ловец и е необходимо оръжието му да бъде отнето.

“Колкото повече рестрикции налагаме, толкова повече системата няма да работи”, категоричен е Младенов.

В Сутрешния блок на Bulgaria On Air секретарят на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) Ромул Лачев заяви, че се губи връзката между държавата, полицията и сдруженията. Той е категоричен, че самите ловци не трябва да бъдат винени за единичен случай, какъвто е този в Лясковец.

“Ловците са хора с особен характер, които в никакъв случай не биха рискували хобито си”, уточни той. Лачев вижда голям проблем в това, че половината от хората, които имат разрешителни за лов, реално не ловуват. Единствената им цел е да придобият оръжие, ето защо е необходимо да се вземат повече мерки в ограничаването на тази практика, поясни експертът.

“Ако човек не е заверил членската си карта и няма ловен билет, той не е ловец. Пропускът в Лясковец е, че не са проверили дали мъжът има билет, а служба КОС не е проверила какво е станало с ловното оръжие”, подчерта Лачев.

Според Младенов е необходимо в Закона за оръжието да се даде срок, в който веднъж годишно да се прави заверка на документите. Ако той не бъде спазен, оръжието трябва да се изземе, категоричен е той.

“Препоръката ми е да се упражнява повече контрол върху поведението на ловеца в дружинката и контрол от страна на полицията”, заяви Лачев.

Повече по темата вижте във видеото!