България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Резултатите от референдума в Крим не изненадаха никого, твърди проф. Баева

Според нея политическите елити в Украйна не са успели да обединят общностите в страната

17.03.2014 | 08:57 Редактор: Елена Кирилова
Резултатите от референдума в Крим не изненадаха никого, твърди проф. Баева

Ако трябва да има упрек към някого за разделението в Украйна, то той трябва да е насочен към украинските политически елити, които не успяха да обединят общностите, живеещи в рамките на страната. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air анализаторът проф. Искра Баева.

По думите ѝ през последните години в Украйна се е водила политика за сметка на населението.

Баева твърди, че резултатите от референдума в Крим едва ли са изненадали някого. Според нея високата избирателна активност показва, че гражданите имат огромно желание да променят позицията, в която се намират в момента.

“Проблемът с този референдум не е това, че беше обявен за незаконен от голяма част от международната общност. Проблемът е, че това решение се превръща в следващата стъпка към голямата криза в Украйна”, категорична е Баева.

Тя подчерта, че повечето големи исторически проблеми са били решавани чрез нарушаване на международните договорености. Въпреки това при конфликта в Украйна се вижда ясно, че външните сили, които поощряваха процесите на Майдана, действаха много невнимателно, посочва анализаторът. По думите на Баева те не са обърнали внимание на нежеланите последици, а са се концентрирали преди всичко върху смяната на властта.

“За първи път Русия има толкова ясно изразена позиция, която е в противоречие с тази на останалите”, подчертава Баева. Тя твърди, че всичко това произлиза от факта, че за първи път след разпадането на СССР Западът се опитва да навлезе в територии, с които Москва е силно свързана.

Анализаторът смята, че сега Русия получава по-силни карти благодарение на референдума. Баева твърди, че Путин едва ли е очаквал силна подкрепа от Китай във връзка с кризата в Украйна.

“Очаквам по-умерена позиция от Путин и компромиси от страна на международната общност и ЕС”, посочва Баева. Според нея отношенията на Русия и Запада ще се влошат, поради което играчите в дипломацията ще имат възможност да покажат дали са дипломати или силови политици.

България не може да вземе позиция, различна от тази на Европейския съюз, коментира Баева. По думите ѝ министърът на външните работи Кристиан Вигенин не е изразил ясно българския национален интерес по време на визитата си в Киев. 

Повече по темата вижте във видеото!