България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Носителят на наградата "Джон Атанасов" с вълнуващ разказ за научните пробиви

"В България може да се извършва наука, която да бъде оценена, да бъде конкурентоспособна на световната", каза д-р Венелин Тодоров

08.10.2021 | 08:12 Редактор: Жаклина Иванова

Д-р Венелин Тодоров е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" за 2021 година. Основните постижения на Венелин Тодоров са свързани със създаването на високоефективни подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи.

"Обичам България. Така се стекоха обстоятелствата, че тук намерих добра среда. Решил съм да остана, защото условията са добри. Другите заминават за чужбина, защото заплащането е по-високо и хората провеждат проучвания на по-високо ниво. Тази награда показва, че и в България могат да се постигнат резултати, които да бъдат оценени", посочи д-р Венелин Тодоров в студиото на "България сутрин".

Носителят на наградата обясни, че той е вторият човек, който е завършил и работи в България, и я е получил. И добави, че я приема като оценка на труда му.

"В България може да се извършва наука, която да бъде оценена, да бъде конкурентоспособна на световната. Това е насърчение за целия колектив. Работя в една група за стохастични методи", изтъкна д-р Тодоров.

"Има стандартни статистически подходи, това са стохастични методи. Има способи за оптимизация на тези методи, за да се постигнат по-добри резултати. Изчисляваме относителна грешка, по-висока точност. Те се основават на генериращи редици, а ние ги заменяме с по-добри", уточни събеседникът.

Д-р Тодоров разказа, че групата му е направила световен рекорд за компютърно моделиране на голям атмосферен модел.

"Направихме пробив - заменихме редиците с по-добри, а точността се  подобри с 4 порядъка. Това е съществено подобрение, което ще доведе до по-голяма надеждност на резултатите и съответно изготвянето на по-точни прогнози за въздействието на вредните емисии върху човешкото здраве", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

При квантовите компютри пък са решили проблем със специален адаптивен алгоритъм. Могат да се изследват наноструктури, които да бъдат потенциални кандидати за изчислителни структури в квантовите компютри, поясни гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК