България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново опасно TikTok предизвикателство набира популярност сред децата

"Децата провокират социалните норми, правилата, границите", каза Доника Боримечкова

07.10.2021 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

Предизвикателствата в социалните мрежи продължават да набират скорост. Поредното, което придобива популярност сред децата, е да разхлабват гайките на колелата на превозните средства. Какво подтиква децата да влизат в подобни предизвикателства?

"Това е предизвикателство от САЩ, все още не сме попадали на случаи в България. TikTok е социалната среда на новите юноши. Децата провокират социалните норми, правилата, границите. За тях е трудно да разберат къде се намират. Нормално е тяхната среда да е Facebook, Instagram, TikTok", каза детският психолог Доника Боримечкова за "България сутрин".

Тя допълни, че TikTok предизвикателствата са нещо, което апелира като риск за децата и за заобикалящите ги.

"Предизвикателствата започнаха преди много, много години. Сещам се за "Ледената кофа", там се включиха доста популярни личности. Всички човешки същества искат да бъдат харесвани и обичани. Децата съвсем естествено е да търсят харесването и одобрението от останалите", подчерта Боримечкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ отговорността е обща.

"Не само в социалните платформи, не само на родителите, не само на учителите. Най-вероятно децата, които гледат "България сутрин", ще научат за новото предизвикателство от нас. Дори от тази гледна точка е добре да си даваме сметка какво говорим и как го казваме. Родителите носят голяма отговорност за действията на децата си", коментира още детският психолог.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК