България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходими са повече експерти за проверяване финансирането на партиите

Според Ваня Нушева е необходимо в одитните институции да има повече специалисти

14.03.2014 | 12:54 Редактор: Елена Кирилова
Необходими са повече експерти за проверяване финансирането на партиите

Необходимо е одитните институции, които се занимават с проверките на финансирането на партиите, да разполагат с по-голям експертен ресурс, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Ваня Нушева от Transparency International.

Важен е не само контролът, но и начинът, по който се финансират партиите, прозрачността на източниците, балансът между частно и държавно участие, уточни tq. Според Нушева е необходимо да бъдат взети мерки срещу ситуации с възможен конфликт на интереси.

Тя смята, че през последните години в България има относително стабилна рамка по отношение на финансирането на партиите. Експертът подчерта, че има промени във финансирането на предизборните кампании - въведени са мерки за засилване на контрола и има повече инструменти за прозрачност на получените средства.

“Трябва да подчертаем, че има няколко сериозни дефицита. Един от тях е невъзможността на гражданите и експертите да установят дали наистина средствата, декларирани в предизборните кампании, съответстват на похарчените”, заяви Нушева.

По думите ѝ основният проблем е, че контролът на финансирането на партиите е само по документи. Нушева уточни, че Сметната палата има възможност да прави сравнения между декларирани приходи и отчетени разходи. Според политолога е необходимо тази проверка да се прави въз основа на изчерпателен мониторинг на публикациите в медиите, на предизборните мероприятия и срещи.

“Резултатите от нашите наблюдения показват, че в рамките на предходните предизборни кампании има разминаване между декларираните данни за кампании и реално похарчените за тях”, разкри Нушева. По думите ѝ средствата за контрол са имали дисциплиниращ ефект, но проблемите не са напълно отстранени.

Според нея през последните години част от партиите са мобилизирали ресурси за купуване на гласове. На места един глас се купува на цена от 20 до 50 лева, докато на други по време на местни избори сумата достига до 100 лева за глас.

Политологът подчерта, че през последните години моделът на държавно финансиране на партиите не е стимулирал стремежа за търсене на други източници на финансиране.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!