България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма достатъчен контрол на притежанието на оръжия

Според Стефан Пасков случаят в Лясковец показва недостатъчна добра работа от страна на службите за контрол

14.03.2014 | 10:33 Редактор: Елена Кирилова
Няма достатъчен контрол на притежанието на оръжия

Има занижен контрол на притежанието на оръжие от страна на служба “Контрол на общоопасните средства”, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Стефан Пасков, заместник-председател на Българския ловно-рибарски съюз във връзка със случая в Лясковец.

По думите му преди законът е изисквал заверяването на членската карта на ловец и ловният му билет да се заверяват всяка година, а според сегашния закон подобни проверки се извършват на всеки пет години.

Според Пасков това е дълъг период, в който човек може да получи някакво заболяване, какъвто е случаят с мъжа, който откри огън в Лясковец и уби полицай.

Експертът заяви, че не запознат детайлно със случая, но вината, че този човек има ловни оръжия е и на службите, които трябва да извършват контрол.

“Ловно оръжие по закон се ползва само при ловен излет”, категоричен е Пасков. По думите му правилата изискват извън ловния сезон оръжието да е прибрано в метална каса, която е заключена, но при случая в Лясковец това вероятно не е спазено.

Ето защо регионалните инспектори трябва регулярно да извършват проверки, особено след края на сезона, уточни експертът.

На въпрос колко са раздадените разрешителни за ловни оръжия, той разкри, че ловците в България са между 120 хил. и 130 хил. Освен това хиляди млади ловци всяка година стават членове на Българския ловно-рибарски съюз.

Пасков е категоричен, че преди е имало много по-голям контрол и настоява законът да се промени така, че да проверки да се извършват по-често - на шест месеца.

Повече по темата вижте във видеото!