България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По случая в Лясковец не е действано правилно и адекватно, твърди Росен Йорданов

Психологът е категоричен, че рисковете не са били преценени добре

14.03.2014 | 09:56 Редактор: Елена Кирилова
По случая в Лясковец не е действано правилно и адекватно, твърди Росен Йорданов

В Лясковец, където психично болен мъж се барикадира в дома си, уби полицай и рани други, не е действано адекватно и правилно. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air психологът Росен Йорданов.

“Не съм чул да са водени преговори досега с този човек”, подчерта експертът. Според него полицията е разчитала на изненада, но този подход е бил неправилен.

Според Йорданов фактът, че има смърт на полицай показва, че опасностите и рисковете не са били преценени правилно. Той смята, че е било необходимо от самото начало на акцията да е включен психолог, който да помогне.

“Отговорността е на хората, вземали решения, включително на ръководството”, категоричен е той. “Възмущавам се от това, че някой си позволява да прави политика в подобна ситуация”.

По думите на Йорданов има “нелепи опити за оправдаване на некомпетентно поведение”.

Той заяви, че не може да каже какво реално е било пропуснато в работата на силите за сигурност, но със сигурност е трябвало да бъдат обезпечени здравето, животът и сигурността на всички участници.

Йорданов смята, че било по-добре учениците да не посещават няколко дни на училище, а през това време мъжът да бъде изтощен, за да не се стига до жертви.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!