България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Р. Негенцова: Няма конфронтация между адвокатите и нотариусите

Нотариусите не са притеснени, че адвокатите могат да изземат работата им, разкри Красимир Катранджиев

14.03.2014 | 08:50 Редактор: Елена Кирилова
Р. Негенцова: Няма конфронтация между адвокатите и нотариусите

Между адвокатите и нотариусите няма конфронтация във връзка с обсъжданите законови промени, според които и адвокатите вече ще могат да издават удостоверения и заверки на копия от оригинални документи. Това зави в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Адвокатската колегия Ралица Негенцова.

По думите ѝ тези промени са обусловени от цялостната обществена обстановка и от нормативната уредба, тъй като след влизането на България в Европейския съюз всички процедури са били променени. Според Негенцова в Закона за адвокантурата има неща, които трябва да бъдат доразвити и усъвършенствани, за да се улесни работата.

В ефира на Bulgaria On Air председателят на Камарата на нотариусите Красимир Катранджиев заяви, че нотариусите смятат, че подобно прехвърляне на дейности не би било правилно, тъй като двете професии са ясно регламентирани в закона и са изключително различни.

“Нотариусът удостоверява документи, докато адвокатите са една свободна и независима, самоуправляваща се гилдия, която няма общо с дейността на нотариусите”, уточни той. Въпреки това Катранджиев е категоричен, че колегите му нямат притеснения, че ще останат без работа, ако промените влязат в сила.

Основната разлика ще бъде в това, че нотариусите ще са задължени да извършват въпросната дейност, докато при адвокатите това ще се случва пожелание, което гарантира, че няма как всичките 12 000 адвокати в страната ще започнат да издават удостоверения и заверки на копия, подчертава Негенцова.

“Ще има процедура по подаване на документи и правила за съответния контрол”, уточни тя. Негенцова е категорична, че адвокатите не са хората, които биха направили така, че гражданският оборот да стане несигурен.

Катранджиев уточни, че нотариусът има публична държавна функция, ето защо аналогия със свободната адвокатска професия не може да бъде направена. Той подчерта, че адвокатът е призван да защитава едно лице, докато нотариусът трябва да е абсолютно безпристрастен в работата си. От своя страна Негенцова изтъкна, че никъде в закона не се говори за подобна безпристрастност.

Тя разкри, че всички предвидени промени ще бъдат внесени в Народното събрание до края на месеца.

Повече по темата вижте във видеото!