България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Нека приемем, че болниците са нормални предприятия, призова Спас Спасков

По думите му не бива да се измислят нови икономически правила за тях

07.03.2014 | 10:18 Редактор: Елена Кирилова
Нека приемем, че болниците са нормални предприятия, призова Спас Спасков

“Трябва да приемем, че болниците са едни предприятия, които се подчиняват на нормалните икономически правила, а не сами да измисляме икономически правила за тях”, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air здравният мениджър и бивш директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

Според него при поставянето на лимит на дейностите е разбираемо защо лекарите и болниците протестират. Ако финансовият ресурс, който постъпва към тях, е по-малък, това ще доведе до тежки сътресения, категоричен е здравният мениджър.

“Колкото по-големи обеми искаме да извършваме, толкова по-голям финансов ресурс ни трябва”, уточни той, подчертавайки, че на НЗОК са ѝ необходими приходи в размер на около 1 млрд. лева.

Според Спасков правилният начин за разглеждане на парите в здравеопазването е чрез използването на показателя разходи за здравеопазване за глава от населението. Резултатите от анализа по него обаче не са никак добри.

“По него сме 20 до 30 пъти по-зле от западните страни. Това са катастрофално малко средства”, поясни бившият директор на “Пирогов”. По думите му разговорът за разпределението на средствата се води вече десет години, но различното тази година е, че въпросът е засегнат по-рано.

Спасков уточни, че парите са толкова, колкото са били и през предходните години, но сега управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова се опитва да стабилизира НЗОК, така че парите в нея да достигат. При такъв сценарий обаче парите за болниците няма да бъдат достатъчно, твърди експертът.

“НЗОК работи с твърде ограничен ресурс. Той е много по-малък, отколкото са обещанията”, коментира Спас Спасков. Според него и при кристално ясно разпределение на сумата, парите пак няма да стигат.

Експертът настоява управляващите да помислят как могат да бъдат намалени разходите на здравната каса и да се увеличат приходите. Спасков смята, че това може да се случи чрез по-бързото включване на доброволното здравно застраховане и да се работи с т.нар. втори и трети стълб в застрахователната дейност. Въпреки това той смята, че демонополизацията на НЗОК не трябва да се случва агресивно, за да няма сътресения в системата.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!