България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Стара хартия за нова книга": Деца помагат на природата

Подробности за инициативата обобщиха Виктория Бисерова и Александър Урманов

16.09.2021 | 08:12 Редактор: Юлия Христова

За девета поредна година София е домакин на националната еко инициатива "Стара хартия за нова книга". Всяко дете, което с помощта на възрастен, предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. 

Това е нашата любима кампания, благодарни сме на Столичната община за случването ѝ. Всички деца могат тази неделя да донесат стара хартия, за тези, които го направят предстоят изненади. Движението е еднопосочно. Участието в концерта ще е със спазване на дистанция от метър и половина. Това каза за "България сутрин" инициаторът на кампанията Виктория Бисерова.

По думите децата са днешните еко герои.

"Могат да си изберат заглавие от редица книги. Децата са добрите посланици на еко каузи. В детска възраст се изграждат навици за цял живот. Могат да разберат как могат да спасят океани, морета и да ползват възобновяеми източници", посочи тя.

Участието на деца е задължително, когато се дарява хартия – няма да бъде приета такава, ако се дарява само от възрастни.

"Виждали сме как малките се съревновават, програма е насочена изцяло към тях. Приготвили сме викторини. Има огромно разнообразие от заглавие при книгите според възраст, пол и други критерии. Подкрепени сме от най-големите детски издателства. Идеята се роди спонтанно, искахме да покажем, че нито рециклирането на хартия, нито четенето на книги е нещо скучно", обясни Виктория Бисерова.

От думите ѝ стана ясно, че и децата извън София са изключително активни, а във всеки град, където се случва инициативата, празникът е страхотен. 

"До момента имаме събрани 280 тона хартия. Децата, когато идват, виждаме желанието в очите им за промяна. Хартията, която носят, получава втори живот", заяви за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Екопак България" Александър Урманов.

Според него е важно, че децата искат да помогнат на природата.

"Когато видите децата до щанда с книжките е омайващо. Важно е хартията, която носят, да е чиста, да не е мазна, защото иначе не може да бъде рециклирана. Отново се надявам да видя озарението в очите на децата", заяви той.

Инициативата ще се състои на 19 септември пред "Гринуич център" на бул. "Витоша" 37 от 10.00 ч.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК