България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Джипи: Престъпно! Карат ни да издаваме медицински бележки, без да сме прегледали децата

Новите указания показват дълбоко непознаване на работата на лекарите, смята д-р Гергана Николова

07.09.2021 | 08:08 Редактор: Здравко Черкезов

Нови правила се въвеждат за джипита, ученици и деца в ясли и детски градини от новата учебна година. Личните лекари вече ще изпращат по имейл медицинските бележки, които учениците и родителите на децата в градините трябва носят. 

Какви са указанията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще се избегне ли по този начин струпването на хора пред лекарските кабинети? 

"Бих казала, че този, който е създал подобно указание, дълбоко не познава работата. "Лична здравна профилактична карта" отразява профилактичния преглед на детето. Издавайки въпросните карти, на мен лично ми е ясно кога и как ще се осъществи годишният преглед на детето", заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николова в студиото на "България сутрин". 

Новата разпоредба не помага на лекарите да си вършат работата, смята тя.

"Защото много лесно децата няма да идват, родителите няма да идват, а ние няма да преглеждаме, ще пишем бележки. Но това ли е работата – да издаваме нещо на хартия, без да сме прегледали децата? Това е престъпно", настоя д-р Николова.

Тя не вижда в чия полза е тази разпоредба и пита как лекарите ще изпращат чувствителни и лични данни по един незащитен канал като имейл, тъй като са имена и ЕГН-та на деца и родители.

"Нека не свеждаме нещата до нещо чисто административно", призова д-р Николова. 

Личният лекар даде пример за жена, искаща от името на майка си направление за очен преглед, която е била убедена, че лекарите могат да издават всичко на хартия. Така, според д-р Николова, всички родители ще останат с впечатление от новото указание, че въпросните карти ще могат да се издават без профилактичен преглед.

"Нашата работа е профилактика. Всеки лев за профилактика спестява стотици впоследствие", категорична е д-р Николова и добави: 

"Не искаме да бъдем приравнявани на един писар, моята работа е да преглеждам децата! Не е въпросът да напишеш документ, а да свършиш работа!"

Членът на УС на БЛС даде и друг пример за дама, искаща направление за невролог, без да ѝ е извършен преглед. Според джипито в студиото само лекар, учил в университет, може да каже, че е подготвен да прецени подобно нещо.

"Не мога да си представя как човек може да се ориентира сам в медицината. Както казваше една госпожа: "Аз имам така и така, пия това и това", и аз казвам: "Добре, аз съм си купила един много скъп плат, ще ми ушиете ли една рокля?" Тя ми отговаря, че не може да шие, а аз я питам: "Кой ти е казал, че можеш да лекуваш?", завърши д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Пълна каша е... защо преди учебната година трябва да се ходи през ЛЛ? Всяка детска и училище имат мед. сестра, не е ли по-логично това да е ЛЛ на детето, т. е. да има и лекар? Защо трябва да се реди човек по опашки и самите лекари да изнемогват? Освен това - да децата не се водят там, само документи се оформят! Сигнализирай за неуместен коментар