България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк посочи всичко, което трябва да знаем за княз Александър І Батенберг

Димитър Пиронков разкри контекста зад легендарните думи на княза, "Боже, пази България!"

06.09.2021 | 09:33 Редактор: Здравко Черкезов

Бул. "Васил Левски" №81 – едно от местата, на които всеки българин трябва да е бил поне един път в живота си. Това е мавзолеят-костница на княз Александър І Батенберг. Кой обаче е наистина той, можехме ли да имаме Съединението без неговата личност в българската история?  

"Александър І Батенберг е първият български княз на Третата българска държава. Един 22-годишен принц, който завършва военното училище на Германия, участва в Руско-турската освободителна война и е един от петте кандидати за княз на България. Избран е от 1-вото Велико народно събрание на 17 април 1879 г.", обясни историкът Димитър Пиронков пред "България сутрин"

Пиронков изтъкна, че съгласно Берлинския договор князът на България не трябва да бъде лице от дворовете на Великите сили. Именно затова Батенберг се превръща в подходящата фигура, която да оглави България.

"Той е любимият племенник на руския император. Тясно свързан с английския двор. Германски офицер. Участник в Руско-турската освободителна война и все пак не е руснак", посочи историкът.

Според Пиронков Съединението е едно от най-интересните исторически събития на България, защото е извършено само със силите на българския народ. 

"Не само е едно от най-важните, но е и от най-интересните, защото е извършено само със силите на българския народ. То е желано от княза до обикновения българин. Това най-ясно личи в последвалите събития на Сръбско-българската война от 1885 г.", отбеляза той. 

Историкът обясни и защо Батенберг избира да бъде погребан обратно в България след напускането си:

"Няколко месеца преди смъртта си в разговор със своята сестра Мария, Батенберг казва следното: "Ако умра, искам да бъда принесен в любимата България. В оная България, за благото на която отдадох най-свидните години от живота си и пожертвах най-скъпото – честта си". Имал е предвид напускането си от България", акцентира Пиронков в ефира на Bulgaria ON AIR.

При напускането си, Батенберг изрича едни от най-паметните патриотични думи в историята на модерната българска държава: "Боже, пази България!"

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК