България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Пустоно лудо" на Деси Добрева - преплитане на древен ритуал и съвременна музика

"Ще има хоротека за всички, които имат огън в сърцето", сподели певицата

03.09.2021 | 09:47 Редактор: Жаклина Иванова

Огненият концерт-спектакъл на Деси Добрева "Пустоно лудо" скоро ще бъде факт. Нестинари, кукери и хоротека. Какво още ще види публиката на събитието?

"На 11 септември ще се случи нещо хубаво. Ще има концерт в "Арена София" в Борисовата градина. Това е една напълно нова сцена, която позволява да се случват такива събития, защото е под открито небе", сподели певицата в студиото на "България сутрин".

Добрева увери, че всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени.

"Ще има хоротека след концерта за всички, които имат огън в сърцето си. Понеже е на открито и е много голямо, мястото позволява да се случи един нестинарски ритуал. Който иска, може да се включи, стига да има куража да ходи по въглени", каза още певицата пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че красотата в нестинарството идва от това, че хората действително преминават в транс. Деси Добрева обясни, че ритуалът е свещен за българите и задължително се изпълнява с кръст, книга и музика.

"Това е един древен ритуал, който е хубаво да се случва по-често. С този концерт исках да възродя някои традиции и да подбудя духа в България. Тези две години непрекъснато затваряха хората у дома. Най-важните неща - спорт, въздух, свобода и дух, традиция, култура бяха затворени. Имам чувството, че това е геноцид срещу българската култура, българските творци", добави тя.

Певицата е категорична, че без култура и без дух няма нация и индивидуалност. Добрева сподели още, че с нея по време на концерта ще има много професионални музиканти и нестинари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК