България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проектът "Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла" - символ на красота и безсмъртие

Малина Едрева и Лъчезар Бояджиев споделиха подробности за проекта в студиото на "България сутрин"

02.09.2021 | 09:36 Редактор: Жаклина Иванова

"Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" се нарича ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, която ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия на 8 септември.

"В сърцето на Париж се реализира последният проект за двойката "Кристо и Жан-Клод". Ние решихме и от една година подготвяме такава програма, за да можем да доближим публиката в София до творчеството им, да направим максималното, за да разберем повече за това какви са били техните вдъхновения. Това е един двумесечен проект, който се реализира с широко партньорство", сподели председателят на комисията по образование и култура в Столичния общински съвет Малина Едрева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ на няколко места в София, както и в откритите изложбени зали ще можем да видим ретроспективни изложби от творчеството на двамата големи творци.

А относно това какво ни разказва изложбата, кураторът Лъчезар Бояджиев обясни, че в изложбата има както черно-бели снимки от ежедневието и живота на творците, така и цветни на фотографа Волфганг Фолц .

"Всички тези хора, които участват, са куратори. Ние всички сме медиатори на съдържанието на този проекти, който носи заглавието "Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла", защото след смъртта на двамата автори ние имаме възможността да се запознаем с тяхното творчество", разказа още Бояджиев.

А това, което ще разберем за творците от изложбата, той сподели, че е свързано с човешката им страна.

"Ние решихме да покажем човешката страна, тъй като малко или много снимките са известни. Не сме показали достатъчно труда, който стои отзад. В изложбата ще видим ежедневието и гигантската красота", добави събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"В изложбата освен самите фотографии ние имаме културно-образователна програма. Много са важни тези елементи, защото туровете доближават на достъпен език това, което чуваме като разкази. Ще бъде вълнуващо да разберем какво стои за това световно културно наследство", каза Малина Едрева.

Председателят на комисията по образование и култура в Столичния общински съвет обясни, че ще има детски архитектурни ателиета, които ще дадат възможност на децата да откриват различните етапи от възможността за продукция на такива инсталации.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК