България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мутафчиев към Кацаров: Първо кажете какви компенсации ще изплатите, после затваряйте

"Категорично съм против блокирането на сценични изкуства в цялата им рамка", заяви той

01.09.2021 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Предложените мерки срещу Ковид-19 засягат сериозно театри, музеи, галерии и други културни събития. Как ще се справят театрите и артистите с поредните ограничения?

"Категорично съм против блокирането на сценични изкуства в цялата им рамка. Не говоря само за театър, говоря и за опера, музика, всичко, което се случва на сцената. Против блокирането съм, защото реално ние мерките ги спазваме. Не знам здравният министър и въобще институциите да си направиха труда да отидат в една театрална зала, за да видят, че от момента, в който ние влязохме в пандемия, мерките се спазват", каза председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че в театрите няма никаква нужда от нови мерки.

"Ако въведат тези мерки, първо трябва да кажат какви пари ще изплатят като компенсации на хората, работещи в сценичните изкуства. И тогава ние ще се съгласим с тях. Вчера всички браншови организации получихме писмо от здравния министър да дадем ние предложение как да бъдат осъществявани мерките. Извинявайте, господин министър, но ние не сме специалисти в тази област, за да даваме предложение. Второ - вие по този начин прехвърляте отговорността от властта към хората, които трябва да спазват някакви разпоредби и мерки. Прехвърляйки тази отговорност, вие скарвате гилдията помежду ни, защото ако един директор предложени дадени мерки за своя театър, а друг предложи други - после вие ще кажете "Ама те така поискаха", допълни Мутафчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той се обяви за вдигане на капацитета на залите на 100%, тъй като в момента работят на 50%.

"Хората отново ще влизат с маски, така или иначе хората са уплашени и напливът все още не е огромен. Има дезинфектанти на входовете на театрите. Какви други мерки трябват? Защо трябва да има необходимост от други мерки? Най-важното е, че не бива да се прехвърля отговорността от властите към хората. Браншовите организации, ако искат да бъдат попитани - ще организират срещи", коментира председателят на Съюза на артистите.

На въпрос колко процента от актьорите са се срещали с вируса и колко от тях са ваксинирани, той отговори: При предишното правителство имаше сериозна офанзива по отношение на ваксиниране на отделни групи и отделни браншове. Ние, творците, бяхме вкарани във втора фаза. Започна ваксинация, но не знам защо тя много бързо се изниза и приключи. Но немалко хора са го прекарали и немалко хора са ваксинирани. Аз самият съм го прекарал два пъти. Имам една купчина антитела, мога да ги продавам.

И отново подчерта, че колегите му, които не работят или работят на 30%, трябва да бъдат обезпечени.

"Това трябва да се случи от 1 ноември тази година до 1 ноември 2023 г., за да се вижда светлина напред. Публиката има нужда от това преживяване. Театралните зали на закрито през летния сезон бяха по-нефункциониращи. Нашият активен сезон е от септември до юни-юли следващата година. Ако сега се въведат някакви мерки - управляващите и от Министерството на здравеопазването, и от Министерството на културата дори не си дават сметка какво ще блокират", добави Христо Мутафчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
A
преди 2 години
Не може под път и над път заведения, в които нищо неработещите кифли да чакат да хванат някой чичко паричко. А държавата (разбирай бедните данъкоплатци, не банкерите с огромни заплати) да плащат компесации. Когато уволнят някой работник - я му платят конпесация, я не и то тези, които са зинали най-много за конпесации. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
до 1
преди 2 години
Добър въпрос. И аз точно това се запитах. *** и Пульо искат вече да им се изплащат компенсации. Държават е фалирала, г-н Мутафчиев - няма компенсации. Сменяйте професията, както на много други им се наложи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Въпрос?
преди 2 години
А защо трябва да се изплащат компенсации? Сигнализирай за неуместен коментар