България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правен казус с комбинирането на ваксини, отговорността на компаниите не изчезва

Проблемът с третата бустерна доза ще дойде, ако се случат нежелани реакции, каза адв. Мария Петрова

30.08.2021 | 08:39 Редактор: Юлия Христова

Европейската комисия предупреди за правни рискове при поставяне на трета доза от ваксината срещу Ковид-19. В каква ситуация можем да изпаднем, ако у нас се разреши поставянето на трета доза, без одобрението на Европейската агенция по лекарствата?

Не става дума за одобрение на трета доза, а за невъзможност за яснота относно начина, по който може да се комбинират различните ваксини на различните производители. Правният проблем идва от това, че Европейската агенция по лекарствата не може да вземе решение как може да се комбинират тези ваксини. Нашата система все още не позволява да се въвеждат трети бустерни дози. Това каза за "България сутрин" адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова. 

По думите ѝ нямаме достатъчно информация за това как могат да се комбинират различните ваксини.

"Проблемът с третата бустерна доза ще дойде, ако се случат нежелани лекарствени реакции. Голяма част от населението ни се ваксинира януари и идва време за реваксинация. Отговорността на компаниите не изчезва. Твърде много са участниците по веригата, от които може да се търси отговорност. Нямаме електронно здравеопазване, много трудно може да се търси отговорност", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ нямаме достатъчно разработени алгоритми и програми.

"Имаме три типа ваксини - задължителни, таргетни и препоръчителни. Поне засега Ковид ваксините, доколкото знам, не се предвижда да станат задължителни. За мен е тревожен начинът, по който се прави ваксинационната кампания", обясни д-р Мария Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК