България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

10% от децата в приемни семейства са с увреждания: Нуждаят се от обич и топлина

Приемните семейства са нуждаят от много подкрепа и съдействие, смята Детелина Котевска

20.08.2021 | 08:14 Редактор: Здравко Черкезов

10% от децата в приемни семейства са с увреждания. Това показва анализ на проекта "Приеми ме 2015" на Агенция "Социално подпомагане". Какво показват още данните и изпълнени ли са целите на проекта?

"Проектът "Приеми ме 2015" показва не само 10-те процента, но и една много добре развита мрежа от приемни семейства, както и обхващане на приоритетни групи, заложени в законодателството – деца от 0 до 3 години, деца с увреждания и деца жертви на насилие и трафик", посочи Детелина Котевска от Агенция "Социално подпомагане" в ефира на "България сутрин".

Котевска е категорична, че винаги може да се желае тези 10% да са повече, и че грижата за дете, особено едно с увреждания, в семейство е по-добра. Тя поясни, че става дума за приемни семейства, които са преминали специализирани обучения за грижа.

"Не бива да се правим, че работата с деца с увреждания е изключително трудна и тежка. Приемните семейства са нуждаят от много подкрепа и съдействие, което се осъществява с едни регулярни супервизии", изтъкна представителят на Агенция "Социално подпомагане" пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ желаещите да станат приемни родители на деца с увреждания се увеличават.

"Децата с увреждания се нуждаят от една добра грижа в семейството – от много обич и топлина, която се дава от приемното семейство. То дава всичко от себе си, за да може детето да бъде адаптирано и към училище, и към детска градина. Така то може израсне с добро самочувствие, независимо от проблемите си", завърши Котевска. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК