България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Табела на ценностите: Къде се намира и какво е посланието?

Коментар на д-р Росица Врабевска

18.08.2021 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Табела на ценностите краси центъра на град Банкя. Инсталацията с послания припомня най-значимите общочовешки ценности. 

"Идеята е продължение на нашата работа, която е свързана с обучение на децата за ценностите, които смятаме, че би трябвало да бъдат водещи в техния живот, да поставим основите на тяхното развитие като личности. Цялата ни концепция за училището и за начина, по който да възпитаваме децата, е отражение на тази арт инсталация", каза собственикът на образователен комлекс д-р Росица Врабевска за "България сутрин".

На табелите се редуват съществителни имена и глаголи.

"Това е умишлено. Ние вярваме, че може да се въздейства и на подсъзнателно ниво. Смятаме, че думите имат огромна сила и много енергия. Важно е посланията да бъдат целенасочени. Искаме да внушим, че трябва да има и действие, но трябва да осъзнаваме и силата на думите, красотата им и тяхното значение. Глаголите по-скоро трябва по някакъв начин да могат да въздействат на хората, така че да ги подтикнат към действие", допълни д-р Врабевска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Височината на инсталацията също не е случайна - тя ни напомня на това, че никой не е по-голям от най-висшите човешки ценности.

"Този размер е съобразен и с това децата да могат да прочетат текста и да го усетят като близък до тях. Нашето училище се намира наблизо. Ние сме партньори с Община Банкя, голяма част от нашите родители и поддръжници, съмишленици живеят или пребивават тук. Работим и с кметството в село Иваняне. Там посадихме цветя, децата почистваха и продължаваме с подобни инициативи. Трябва да изградим личности, а те се градят от малка възраст", сподели д-р Росица Врабевска.

И се надява да няма затворени училища тази година.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК