България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Забравени от Бога: Разпада се училището в Абланица, покривът застрашава децата

30 000 лева са нужни за ремонт, посочи Салих Трончев

02.08.2021 | 09:16 Редактор: Тодор Петров

Основно училище "Христо Ботев" във велинградското село Абланица се руши, а реакция от институциите липсва. За това ни сигнализира председателят на обществения съвет на учебното заведение Салих Трончев.

"30 000 лева са нужни за ремонт на покрива на училището, за да не падат отломки от него, които застрашават децата. Това е нашето ежедневие. Състоянието на сградата е ужасно, базата е огромна. През годините нямаше абсолютно никаква политика, цял живот се борим - за училищен автобус, за пътя... От 30 години държавната администрация е закоравяла. Винаги трябва да познаваш някого от големите, за да решиш даден проблем", обясни Салих Трончев в "България сутрин".

Борбата за 9-километровия път до Велинград е продължила цели 6 години, но хората от Абланица вече стигат до града за 15 минути вместо за един час.

За ремонта на училището, в което учат над 60 деца, няма как да търсят средства от общината във Велинград, тъй като по думите на Трончев дружествата са фалирали.

"От фалирала институция няма как да търсиш помощ. Директорът на училището осведоми обществения съвет, че е изготвил докладни записки до областната дирекция по образованието и до министъра на образованието. До този момент нямаме никакъв отговор. Надяваме се Министерството на образованието да реши този проблем", каза още Трончев пред Bulgaria ON AIR.

Той очаква парламентът да състави правителство, защото България върви към безвремие.

"Имах големи очаквания към Слави Трифонов. Надявам се те да ги оправдаят. Ако не оправдае доверието сега, партията на Слави ще загуби прекалено много електорат", посочи Трончев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Нали разправяха, че сме на етапа всеки ученик в България да има таблет, пък то какво се оказва.... някъде и покрив нямат! Сигнализирай за неуместен коментар