Манолова: Защо съществува държавата, ако не може да даде на 30 хил. деца по 10 хил. лв.

От 1 октомври пенсиите трябва да бъдат преизчислени по начин, по който да не бъде ощетен никой, смята тя

28.07.2021 | 10:05 Редактор: Десислава Атанасова

По-високи еднократни помощи за раждане на дете, изравняване на втората година майчинство с минималната заплата и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са част от социалните законопроекти на БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Предлагаме за най-уязвимите и за бъдещето. Освен за пенсионерите и хората с увреждания,  семействата с деца. Демографската криза е най-големият проблем за България днес. Държавата обеднява с 50 хил. души на годишна база. Младите заминават извън България и остават в чужбина. Предлагаме 2, 3 и 4 000 за първо, второ и трето дете, а също подкрепа от 10 000 лв. за второ и трето дете в случаите, в които един от родителите се е осигурявал през последните 2 години", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Предлага се още майчинството да бъде повишено, защото сега, по думите ѝ, получават стотинки. Майката да получава 60% от заплатата, която е получавала и не по-малко от минималната заплата. Тези промени за младите семейства трябва да влязат в сила от октомври.

"Това ще струва около 60 млн. от бюджета. Ако не може държавата да отдели на 30 хил. деца по 10 000 лв., тогава защо изобщо съществува", настоя Манолова в ефира на "България сутрин". 

Според нея пенсиите трябва да бъдат преизчислени по начин, по който да не бъде ощетен никой.

"Ние предлагаме това да стане от 1 октомври и сме направили разчети. Преизчисляването на пенсиите ще струва 80 млн. на бюджета. Актуализацията ще се отнася до 1,7 млрд. лв. и хората от най-уязвимите групи да намерят подкрепа в рамките на тези пари. Преизчислението от 1 октомври, на база 2018 г., ще струва средно по 168 лв. на месец или 2 млрд. Това е осигурителен принос, променя се коефициентът. Ще струва с 30 млн. повече от тези 50 лв. на месец, но поне тя трябва да бъде приета", каза още Манолова.

Лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" е категорична, че минималната пенсията трябва да стигне 369 лв. при това преизчисление.

"Според плана на Гълъб Донев, те ще получават по 340 лв. От 1 октомври трябва да бъдат преизчислени по начин, по който да не бъде ощетен никой от тях", убедена е Манолова. 

От парламентарната група на БСП също предлагат новите пенсии да са факт от 1 октомври.

"Ние предлагаме преизчисляване на пенсиите 4 години поред в рамите на 44-ото НС. С всеки един бюджет нашата парламентарна група внасяше това предложение. Нашето предложение е на базата на среден осигурителен  доход - нещо, което се случи по време на нашето управление през 2008 г. И оттам идват разликите в доходите на хора, които имат еднакъв трудов стаж и са работили на едно и също място. Това може да се изравни само чрез преизчисление на база средния осигурителен доход. Това трябва да се случи от 1 октомври и ние ще държим на това. Дали от 1 октомври или от 1 януари, но то трябва да се случи", категорична е Ирена Анастасова от БСП.

Народният представител коментира и увеличението на вдовишките пенсии.

"Те са процент от пенсиите на починалия съпруг или съпруга. Нашето предложение е да се увеличи на 50%, а не както е досега - 20%. Смятаме, че трябва да реше по начина, по който ние предлагаме, ще държим на това", посочи ощетя  в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че на срещите се обсъждат и проблемите в здравеопазването и образованието. Имали много голямо съвпадение с предложенията на ИТН по тези теми. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК