България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученици изработват паметник на дядо Добри, СО и Синодът не дават да е пред "Александър Невски"

"Ще бъде символ на доброто, ще го поставим в паркова среда", посочи преподавателят по скулптура Боряна Георгиева-Ганчева

21.07.2021 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

Ученици от Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино изработват паметник на дядо Добри.

Как се е родила идеята за издигане на паметник на доброто и докъде е стигнала изработката? 

"Инициативата е на Сдружение "Азбукари". Искаха да се направи символ на доброто. Те са видели доброто в образа на дядо Добри. Паметникът е започнат през 2019 г., а идеята е от 2018 г. Тогавашните ученици са изработили два идейни проекта, като са се спрели на седналата фигура на дядо Добри. По-стабилна е като композиция", обясни преподавателят по скулптура Боряна Георгиева-Ганчева пред Bulgaria ON AIR

В момента са на етап гипсов модел, тъй като не са приключили административните процедури. Проблем срещат с намирането на подходящо място за поставяне на паметника. Имало е идея той да бъде поставен пред храм-паметника "Александър Невски", но от Столичната община и Синода не са се съгласили. 

"Той събираше там своите дарения и хората са го запомнили на това място. Където и да се постави, ще бъде разпознаваем като образ. Последната идея е да се постави в паркова среда, за да има възможност повече хора да го видят, наистина да символизира доброта", каза Георгиева-Ганчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ инициаторите на този проект са и последователи на дядо Добри. Очаква се изработката на паметника да отнеме 8-9 месеца.

"За децата той е един добър дядо. Те го виждат чрез образа, който е пресъздаден много точно. Виждат добротата и скромността, която лъха от него", отбеляза преподавателят по скулптура в Кунино.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК