fallback

"Юначе" на Савина Пламенова - съчетание на фолклор с модерна музика

Това е един нов прочит на българския фолклор, сподели певицата

17.06.2021 | 09:41 Автор: Тодор Петров

"Юначе" е името на първия музикален проект на бившата лекоатлетка Савина Пламенова.

"От ранна детска възраст се занимавам с музика успоредно с това, че съм тренирала лека атлетика 11 години. Казах си, че искам ново начало и то дойде с Медицинския университет, специалност "Биология". Във всичките тези години музиката е била неизменна част от моя живот, защото съм отгледана от моята баба, която е шопска певица. Винаги е пяла и това съм го усвоила генетично. Моят баща свири на китара, може би е наследствено", сподели певицата в "България сутрин".

Заради авторски права Савина получава отказ да изпълни друга народна песен, която си е харесала, но това само я амбицира още повече.

"Започна трансформация на текстове, четене на сборници... Съдбата така подреди нещата, че да се направи нещо много по-интересно и модерно. Текстът на "Юначе" е мой. В тази песен има много модели, които са присъщи за фолклора и присъстват в съвременната поп музика. Редуват се в песента и носят на слушателя лекота на възприятие. Това е един нов прочит, приятно звучене на българския фолклор, предоставено от нас", каза още певицата пред Bulgaria ON AIR.

Обръща се към DJ Dian Solo, защото е знаела, че той ще усети песента така, както тя трябва да зазвучи. Алекс Нушев може много добре да варира с фолклора, така че да не преминава границите, отбеляза тя, запитана за екипа, с който е работила по създаването на "Юначе".

Видеото към песента е заснето на язовир Пасарел в близост до София. Има и кадри от нос Калиакра, които екипът отива специално да заснеме. Савина предполага, че младите хора биха възприели по-леко песента, тъй като по думите ѝ българинът е много ревнив към фолклора.

Интересен факт е, че тя е част от професионален екип, който произвежда ваксини против тетанус.

"Работя с изключителни професионалисти, намерих своето място в този екип и в работата си. Музиката е част от моя живот, но това е моето място. И спортът е неизменна част от моя живот, всеки ден присъства някаква спортна дейност", каза още младата изпълнителка.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback