България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Юначе" на Савина Пламенова - съчетание на фолклор с модерна музика

Това е един нов прочит на българския фолклор, сподели певицата

17.06.2021 | 09:41 Редактор: Тодор Петров

"Юначе" е името на първия музикален проект на бившата лекоатлетка Савина Пламенова.

"От ранна детска възраст се занимавам с музика успоредно с това, че съм тренирала лека атлетика 11 години. Казах си, че искам ново начало и то дойде с Медицинския университет, специалност "Биология". Във всичките тези години музиката е била неизменна част от моя живот, защото съм отгледана от моята баба, която е шопска певица. Винаги е пяла и това съм го усвоила генетично. Моят баща свири на китара, може би е наследствено", сподели певицата в "България сутрин".

Заради авторски права Савина получава отказ да изпълни друга народна песен, която си е харесала, но това само я амбицира още повече.

"Започна трансформация на текстове, четене на сборници... Съдбата така подреди нещата, че да се направи нещо много по-интересно и модерно. Текстът на "Юначе" е мой. В тази песен има много модели, които са присъщи за фолклора и присъстват в съвременната поп музика. Редуват се в песента и носят на слушателя лекота на възприятие. Това е един нов прочит, приятно звучене на българския фолклор, предоставено от нас", каза още певицата пред Bulgaria ON AIR.

Обръща се към DJ Dian Solo, защото е знаела, че той ще усети песента така, както тя трябва да зазвучи. Алекс Нушев може много добре да варира с фолклора, така че да не преминава границите, отбеляза тя, запитана за екипа, с който е работила по създаването на "Юначе".

Видеото към песента е заснето на язовир Пасарел в близост до София. Има и кадри от нос Калиакра, които екипът отива специално да заснеме. Савина предполага, че младите хора биха възприели по-леко песента, тъй като по думите ѝ българинът е много ревнив към фолклора.

Интересен факт е, че тя е част от професионален екип, който произвежда ваксини против тетанус.

"Работя с изключителни професионалисти, намерих своето място в този екип и в работата си. Музиката е част от моя живот, но това е моето място. И спортът е неизменна част от моя живот, всеки ден присъства някаква спортна дейност", каза още младата изпълнителка.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК