fallback

Sofia Art Projects: Международна изложба променя облика на Ларгото

Повече за прокета разказват Иван Мудов и Красимира Буцева

11.06.2021 | 09:44 Автор: Юлия Христова

Първото издание на Sofia Art Projects под наслов "Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии" вече е факт. Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна ще участват в международна изложба в Ларгото. Какво ще видим в най-обсъжданото пространство от последните дни – Ларгото?

Всеки творец има свое послание. Аз успях да направя една от своите работи в Ларгото и пърформанс над него. Това каза в "България сутрин" визуалният артист на Sofia Art Projects Иван Мудов. 

"Такива големи изложби се правят трудно, синхронът е сложен. Някои художници дори не дойдоха. От месец и половина по кръстовищата в България опитваме да внедрим идея от Кейптаун - по кръстовищата да опитваме да предложим на водачите да си изхвърлят боклука в чувал. Очакванията бяха да съберем най-много пари от по-богатите, но те обикновено си затварят прозореца и... все едно те няма", обясни той. 

"Проектът в Ларгото е изкуство в публичната среда, което, за разлика от галерията, не може да бъде котролируемо как хората реагират. Изложбата е доста интересна, витрините, които ползваме, във времето на комунизма са били ползване за реклами. Някои се сливат със средата, като нещо, което просто си е там", посочи за Bulgaria ON AIR визуалният артист Красимира Буцева.

На мнение е, че е хубаво чрез изкуството да се задават въпроси. 

В повечето случаи изкуството е в галериите, в случая обаче достъпността за публиката е огромна, стана ясно от думите ѝ.

"На момента не можеш да разбереш къде започва изкуството, къде - руините от Антична Сердика. Хората могат да минат през изложбата до 20 юни", отбеляза Буцева. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback