България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Машините са достатъчно, вотът щял да бъде бърз и коректен - проблемът е в чужбина

На това мнение е зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева

08.06.2021 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

ЦИК прекрати преговорите по поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли всички избиратели да гласуват?

"Остава ЦИК да реши дали да закупи машини на по-висока цена или не. Това не поставя някаква невъзможност за организирането на изборите. ЦИК започна да работи на 11 май и за първи път в нашата съвременна история има само 6 седмици, за да организира частичен вот в Благоевград и два месеца за парламентарните избори. В тази поръчка и този голям договор са заложили и президентските избори. Много е сложен процесът", обясни зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в "България сутрин"

Според нея има логика при всички тези избори да се търси по-ниска цена (на машините - бел. ред.), имайки предвид, че това са много повтарящи се операции.

Дечева увери, че наличните машини в страната са достатъчни за провеждане на частичните избори в Благоевград и парламентарните избори на 11 юли.

"Категорично ще бъдат достатъчни и за следващи избори, ако няма някакви големи проблеми. Въпросът е, че ЦИК прецени, че ще бъде по-лесно за гражданите, за да се избегнат струпвания - да има повече от една машина в много натоварените секции. При добра организация на СИК-овете ще можем да гласувам безпроблемно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR

"Поради ограничения брой машини става невъзможно осигуряването на машини за чужбина. Това е големият проблем пред ЦИК - да осигури машини за гласуването в чужбина", каза още Дечева и уточни, че ще се гласува с бюлетини в местата, където нещо непредвидено се случи с машината.

Тя не смята, че има опасност от касиране на изборите заради евентуални проблеми с машинното гласуване. Машини се използват на много места по света, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Машините произвеждат дълга разписка, там резултатите са разпределени по партии, коалиции и кандидати. Единствено ще има броене при гражданите, които ще гласуват с бюлетини. Гласуването с машини ще направи процеса много по-бърз и коректен", настоя Дечева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 1 месец
Тези в чужбина изобщо не трябва да гласуват Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
без
преди 1 месец
Много интересно щеше да ми бъде, как в Турция биха гласували с машини при положение, че не могат да четат и говорят български. Но..... И на това му намериха цаката.... Сигнализирай за неуместен коментар