България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Мария Касимова-Моасе с ценни житейски съвети към абитуриентите

Светът има глобална нужда от искреност, смята писателят и журналист

08.06.2021 | 08:20 Редактор: Елеонора Танева

Проектът “12 писма до дванайсетокласници“ продължава и през тази година. Той се роди в пандемията и беше насочен към абитуриентите, които не празнуваха своя бал. Един от авторите във второто издание на инициативата “12 писма до дванайсетокласници“ е журналистът и писател Мария Касимова -Моасе.

"Моята мотивация да се включа в проекта беше много лична, аз съм майка на две дъщери", сподели тя в ефира на "България сутрин". И добави, че за бала на малката си дъщеря ѝ е подарила книжка "Мамин наръчник за оцеляване" – снимки с нейната житейска история.

Много от съветите сега Мария Касимова ги е взела от наръчника.

"Това са млади хора, които са доста по-разкрепостени и отворени да учат. Аз обичам да казвам за себе си, че съм разказвач на истории и реших, че мога през своята история да разкажа това, което аз видях през тези години дотук. Може това на някого някъде да послужи, когато се чувства объркан“, каза още Мария Касимова-Моасе пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че писмото ѝ не изглежда много оптимистично, но само на пръв поглед.

"Искам да покажа на младите хора, че доброто и лошото се случват заедно. Ние потъваме в едното и трябва да разберем, че този кръговрат е непрекъснат. Но всичко се преодолява с хора", посочи писателят и журналист.

Според нея децата са много по-добри от нас – те са много по-информирани, много по-презадоволени, но пък ние имаме към тях отговорността да им дадем механизми, с които да се справят с живота.

През личното излиза най-добре общото, подчерта тя и добави, че светът има глобална нужда от искреност.

"Толкова сме затънали в политически коректен език. И когато някой е искрен – това изненадва хората, струва им се ненормално", каза събеседникът на Мирослав Димитров.

Моасе препоръча на младите да не четат посланията като рецепти за живота, а да извлекат това, което е важно за тях. "Ако някъде в съзнанието се складира информация от прочетеното, някога може да се сети какво е прочел", смята тя.

Убедена е, че в днешно време обществото има нужда от непосредствен разказ как преживяваме нещата.

"Миналото е тежко, бъдещето я се случи, я - не, докато сегашният момент е изключително кратък. Това е важно децата да го разберат – сегашният момент е толкова кратък – толкова трябва да сме подготвени от миналото и да вярваме в бъдещето, че някак това сега да го задържаме и да направим много чувствено", каза още Мария Касимова-Моасе.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК