България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заснет по уникален начин филм пресъздава една от най-епичните битки – Тутраканската епопея

Коментар на режисьора Нино Андреев и координатора на проекта Джена Славова

07.06.2021 | 09:59 Редактор: Искра Ангелова

Актьори, каскадьори и кадети от Военния университет влизат във впечатляваща филмова продукция "Тутракан 1916". Тя пресъздава една от най-епичните битки по време на Първата световна война – Тутраканската епопея, довела до освобождението на Добруджа.

Историческата лента се снима с 360-градусовa камера, за да се постигне максимално реалистичен ефект.  Как се снима с 360-градусова камера?

"Снима се трудно, защото тази камера вижда всичко, нямаме обичайната възможност да си седим зад камера и да си контролираме нещата. Крихме се по храсти, от една страна беше много трудно, но от друга - страшно преживяване, което запали целия екип. Между кадетите на военния университет имаше закачки кой е българин, кой е румънец, получи се страхотна атмосфера", разказа режисьорът на филма Нино Андреев за "България сутрин".

Координаторът на проекта - Джена Славова, сподели, че идеята за заснемането на филма е част от идеята един по-голям проект на музея в Тутракан.

"Той е свързан с развитието на музейната експозиция, презентиране на историята чрез новите технологии. Той е в рамките на програмата "Румъния-България" с партньор Кълъраш, като ще направим един общ туристически продукт, който ще е с цел привличане на нови публики", допълни тя.

Проектът е спечелен през 2018 г.

"Искаме да покажем, че героизмът и човешката жертва, без значение дали от страната на победителя или победени, е важна. Над 8 000 загинали са погребани в общи гробове. Още през 1922 г. е създаден един обелиск, който на 4 езика - български, румънски, немски и османо-турски, на които е написано: "Чест и слава на тези, които знаеха да умрат за Отечеството си", каза още Славова.

А Андреев отбеляза, че за филма са ушити огромно количество костюми.

"Наехме каскадьори, направихме си една малка кинопродукция, която беше дотолкова сложна, че трябваше да направим един 10-минутен дубъл, който беше труден за координация", добави той.

По време на снимките от Военния университет са организирали и реални взривове.

"Тази битка е важна, защото тя е една огромна част от войните за национално обединение. Много често говорим за Македония, но много често забравяме Добруджа. Още през 1913 г., когато нашите войски са в Междусъюзническа война на южния фронт, румънците правят една разходка и стигат до София, дори с цел да навлязат в Пловдив, но без да обявяват война. Ние сме окупирани. И когато България влиза в Първата световна война - те тръгват и превземат тази Тутраканска крепост, която може би е едно от най-важните военни съоръжения за времето си", подчерта Джена Славова.

Филмът ще може да бъде гледан в Историческия музей в Тутракан.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК