България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Харалан Александров: Повече няма да оставят България да имитира правова демокрация

"Не можем да си позволим да живеем на племена, трябва да живеем като общество", каза социалният антрополог

07.06.2021 | 09:34 Редактор: Здравко Черкезов

Служебното правителство обяви, че ще изработи свой разширен и подобрен списък на санкциите по "Магнитски". Целта е да се минимизират рисковете за български институции и държавни компании при евентуално разширяване на санкциите от САЩ. 

"България няма да бъде оставена повече да имитира модернизация и правова демокрация. Дълго време живеехме в уютната ситуация, като членове на ЕС се приемаше, че по естествен път сами ще се развием - малко по-бавничко и по нашенски", посочи социалният антрополог доц. Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че "не можем да я караме както досега", тъй като досега САЩ са изпълнявали ролята на донор и бенефактор, но новата геополитическа ситуация е предизвикала техния засилен интерес към борбата с корупцията в България. 

"30 години ние харчим парите на американските данъкоплатци и на европейските с идеята да се развием, да се модернизираме и да започнем да функционираме не като сбор на политически племена, а като модерно общество, което има общ стандарт, спазва върховенството на закона и не се организира на кланов и племенен принцип", обясни социалният антрополог.

Според доц. Александров, Васил Божков и Делян Пеевски са със статут на херцози, те са културен фактор.

"Много е важно да си дадем сметка, че Божков и Пеевски са големите барони на българския преход. Това са фигури, които са фигури на подражание и копнеж от страна на цели поколения. Има страшно много хора, за които Божков е най-успелият българин и по тази причина - "Аз ще гласувам за него, за да оправи държавата", изтъкна той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И посочи изхода от този модел: трябва да престанем да живеем на племена. Социалният антрополог обаче намира причините на "социалния регрес" и "моралния упадък" на страната ни в българското семейство.

"Причините са много дълбоки и отиват много назад във времето. Те са свързани с двойните стандарти, на които българското семейството възпитава децата си. Те са свързани с двойните стандарти в работата, с връзкарството, с мрежите, с това, че всеки търси роднина или приятел. Всеки си търси решение на проблемите по втория начин. Това е цялото си безотечествено живеене на българите, които отказват да приемат, че има универсална истина и универсални правила", обясни той.

Това е краят на Прехода, обяви доц. Александров.

"Не можем да си позволим да живеем на племена, трябва да живеем като общество", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 3
Илиев
преди 2 години
Никога,никой не забравя от къде текат парите. Трябва да сме целокупно общество,казва охраненият и верен слуга на Б.Б. Сигнализирай за неуместен коментар