България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Доблест и наказание" разказва съдбата на спасителите на българските евреи

Проф. Вили Лилков: Доблестни и смели българи са действали в тяхна защита

02.06.2021 | 09:27 Редактор: Тодор Петров

"Доблест и наказание" е името на книгата на проф. Вили Лилков, в която той прави мащабно изследване на съдбата на спасителите на българските евреи. Спасени или оцелели са българските евреи и чия е заслугата?

"Спасени. Оцеляването е крайно състояние, а спасението е процес. Никой не може да оспори, че от 1939 до 1944 г. в България са се случили доста неща, които са заплашвали евреите, включително и с физическо унищожение. През целия период група доблестни и смели българи са действали в защита на българските евреи - това наричаме спасение", заяви проф. Лилков в "България сутрин"

Искала се е голяма смелост и просветеност тогава да се опълчиш срещу антисемитските закони и расовите теории, подчерта той.

"Масите са били обладани от тези идеи. Много интелектуалци са писали и са величаели нацизма. Няма български писател, който в своето творчество да е бил антисемит. В защита на българските евреи застава и Българската православна църква. 11 митрополити категорично взимат десетки решения във връзка с еврейския въпрос и те са подкрепени единодушно. В същото време в Европа няма църква, която да е застанала в такава защита на своите евреи", каза още авторът на книгата.

Проф. Лилков добави за Bulgaria ON AIR, че първите общественици, които се противопоставят на антисемитските закони са 42-мата последователи на Димитър Пешев, които подписват неговото писмо. То е написано в дните, в които предстои депортацията на българските евреи.

"Това са група народни представители, чиято съдба проследявам след 9 септември. Двама не са съдени, но 41 се изправят пред Народния съд. Има 20 смъртни присъди, останалите 20 души са осъдени на различни срокове затвор, лишаване от пенсия, лишаване от правото на работа. Много от тях са вкарани в концлагери, след като излежават присъдите си", разкри събеседникът в студиото.

В книгата има публикувани и около 120 снимки. Авторът е ползвал информация от Държавния архив, но най-ценни за проф. Лилков се оказват личните свидетелства и документи, които са му изпратили различни хора. Самият той започва да изучава архивите още през 2013 г.

"Много евреи идват като свидетели в защита на народните представители и казват на Народния съд: Не може да ги обвинявате в антисемитизъм. Искало се е доблест и от спасените, те са я проявили", изтъкна проф. Лилков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК