България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кадиев за казуса с шефа на НАП: Щетата е нанесена, оставката да дойде по-бързо

Данъчната администрация беше превърната в бухалка на властта, заяви той

02.06.2021 | 09:06 Редактор: Юлия Христова

Лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев поиска оставката на шефа на НАП Румен Спецов. Причината са дългове към приходната агенция на продадена преди години фирма на Спецов. Кадиев настоява за проверка на фактите около ревизията на фирмата, докато Румен Спецов е бил неин управител и собственик. По думите му е очевидно, че фирмата е продадена, за да се избегне плащане на данъчни задължения. 

Зададох няколко въпроса на Министерството на финансите и се надявах да дадат отговори, не трябва да има петна по репутацията. Отговорът на НАП беше формален. Преди ревизионните акт е самата ревизия, която не трае две седмици. Всяко ревизирано лице разбира накъде отиват нещата, особено ако е бивш служител на Агенцията. Това каза за "България сутрин" Георги Кадиев.

По думите му тази проверка се прави за не повече от 3 минути.

"Няма никаква причина да се правят комисии и служителката, която е извършила ревизията, тя е правила проверки на Цветанов, все още е служител там", посочи той.

Според Кадиев щетата вече е нанесена, а колкото по-бързо дойде оставката на Спецов - толкова по-добре.

"Не че имам против Спецов. Ако имаш съмнения в ръководството относно данъчни престъпления, няма начин такъв човек да е ръководител, защото това рефлектира на администрацията надолу. Казусът е морален, не е незаконен. Фирмата към момента на продажбата е била в ревизия и той е виждал накъде отива ревизията. Ако не подаде оставка, трябва да обясни как е продал дяловете си по време на ревизия", заяви още Кадиев за Bulgaria ON AIR.

Промените в администрацията

От думите му стана ясно още, че ако ще заменяме кадри на ГЕРБ с такива, които са уязвими, то няма смисъл.

"Данъчната администрация беше превърната в бухалка на властта, пращаха ги да плашат, в момента тя чака да види дали нещо ще се промени. Върхът трябва да дава пример на по-долните нива. Назначението на Румен Спецов е грешка, няма как да подкрепя това, само защото идва от служебното правителство. Който и да беше финансов министър, щях да реагирам по същия начин", допълни събеседникът.

Предстоящите избори и случващото се в ББР

Кадиев подчерта, че не можем да очакваме кой знае какво от служебния кабинет.

"Войната между ББР и министъра на икономиката - всичко това е на фона на 1 млрд. лева, дадени на фирми, свързани с политически лица. Трябва да има промени и в енергетиката, това не е нещо, което се прави за месеци. Трябват конкурси, това правителство няма времето за всичко това", посочи още лидерът на "Нормална държава" и добави:

"Предприемаме стъпки, с които да постигнем добър изборен резултат. Обединението вляво е първата крачка, аз лично се надявах да има повече партии, които да се присъединят, но не се получи. Ако зависеше от мен, на следващите избори всички водачи щяха да бъдат изтеглени назад в листата, защото преференциите помагат на листите. На първи места трябва да има ротации, да се сменят хората. Избирателите се по-малко четат програми".

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Така става от лазене да се докарват пред Божков! Зер подхранва ги! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 месеца