България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуството на чистото сърце: Художници-наивисти с уникална изложба в София

Разговор с организатора на Салон НАИВ Даниела Осиковска и художника Стоян Божкилов

28.05.2021 | 09:45 Редактор: Здравко Черкезов

Творби на художници-наивисти от 17 страни ще огреят София в Първия Международен Салон НАИВ, който се открива на 4 юни в София. 200 творби на 67 автора от Европа ще ни върнат радостта от живота в пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия. 

"Двамата с мъжа ми сме любители на наивистичното изкуство. Преди 10 години решихме да се преместим от София близо до Белоградчик и в един определен момент решихме да направим нещо добро за града. Така се роди идеята да направим музейна сбирка, а следващото събитие, което направихме, беше виртуалното биенале", сподели организаторът на Салон НАИВ Даниела Осиковска в студиото на "България сутрин".

Събитието е и с виртуална изложба, която експонира 88 творби от 88 автори от 43 страни, и с международно жури, оглавено от доц. Ружа Маринска.

"Това е третото такова събитие, което е единственото, на което се продава. Клиентите и любителите на това изкуство могат да си купят", обяви Осиковска.

Според нея, за да създаваш наивистично изкуство, трябва или да си наивен, или да си запазил детското в себе си, или да си надраснал възрастното и да си се върнал обратно в детското в себе си.

"Наричат го изкуството на чистото сърце. Прави се от творци, които са без специализирано академично образование. Характеризира се с ярки цветове, с голяма степен на детайлност, с липса на перспектива или неправилна такава и с неправилни пропорции", обясни организаторката на Салон НАИВ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Художникът-наивист Стоян Божкилов, който е и един от участниците, също харесва определението "изкуството на чистото сърце".

"Ако си лош човек, със сигурност няма да правиш подобно изкуство", категоричен е Божкилов.

"Това, което обединява всички художници-наивисти е, че светът им е по-шарен и по-приказен", изтъкна Осиковска.

Изложбата ще продължи до 18 юни в София, но на 30 юни се пренася във Велико Търново.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК