България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Късометражни филми, разказващи истински истории, развълнуваха българската публика

За "Души от камък" и "Обратната страна на медала" говори Николай Урумов

28.05.2021 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

"Души от камък" и "Обратната страна на медала" - два късометражни филма,  които развълнуваха почитателите на киното. Как режисьорът откри героите си?

"С "Обратната страна на медала" стана на случаен принцип. Познавах главната героиня от едно прекарано море на Арапя. Знаех накратко историята ѝ и когато вече имах това задание от учебния процес в НАТФИЗ да се направи филм-потрет за интересна личност, се свързах с нея, разговаряхме. Тогава разбрах, че това е истинска човешка история, която си заслужава да бъде разказана", каза режисьорът Николай Урумов в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че обича да разказва истории.

"Мислех си, че снимането на клипове е тежко предизвикателство, защото там няма история. Повече се залага на ефекти, монтаж. Но моето разказване на истории върви във всяко едно нещо, което правя. Дори в клиповете, които правя, те са свързани с истории. Не обичам техническата част на нещата, по-скоро човешката и емоционалната", допълни Урумов пред Bulgaria ON AIR.

А по думите му връзката между режисьора и човека, за когото се разказва историята, е основното нещо.

"Обратната страна на медала" разказва историята на Сийка Стоева, която е доста интересна. Тя е европейска шампионка по вдигане на щанги. Има изключително големи постижения в този спорт за много кратко време. Изведнъж, но не по нейна вина, тя е стопирана да се развива. В момента тя работи нещо, което е безкрайно различно и далеч от спорт", подчерта режисьорът.

Другият филм - "Души от камък", разказва за каменоделното училище в с. Кунино. То е единственото по рода си на Балканите и само едно от двете в Европа.

"Директорът казва, че цялата история на човечеството е благодарение на надписите на камък. И това е истина, защото знаем, че в дълбока древност чрез изписването върху камък се е предавала информацията. Това е една прекрасна професия, но за съжаление вече няма приложение в съвремието", коментира още Николай Урумов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК