България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неви Владинова: Ансамбълът ни е най-добрият в момента, пандемията беше изпитание

"България има много традиции в художествената гимнастика", заяви вицепрезидентът на БФХГ

26.05.2021 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

Предстоят важни състезания за българската художествена гимнастика. На фокус са Световната купа в Пезаро в края на месеца и Европейското първенство във Варна, което ще се проведе от 9 до 13 юни. Наред с всички състезания, Българската федерация по художествена гимнастика е поела инициатива "Шанс за всеки", която цели да вдъхнови децата да се захванат с грациозния спорт.

"Отборът заминава днес за Пезаро. Отиваме с ансамбъла, Татяна Воложанина и Стилияна Николова, тъй като Катрин Тасева и Боряна Калейн имат нужда преди европейското да тренират концентрирано. Разбира се, от ансамбъла очакваме медали. Всички знаем, че те са най-добрите в момента", каза вицепрезидентът на Българска федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова в студиото на "България сутрин".

И допълни, че от Стилияна и Татяна очакват стабилна игра, както и да направят добро впечатление.

"Няма да има нови съчетания, но ще ги видим усложнени, тъй като това се случва постоянно. Всеки ден се добавят стойности и се усложняват. На Европейското ще бъдем с ансамбъл (девойки), ансамбъл (жени), Боряна Калейн и Катрин Тасева. Това е най-важното състезание преди Олимпиадата. Подготовката протича нормално, а след Пезаро - момичетата отиват директно във Варна", коментира още Неви в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите ѝ предстоящата Олимпиада ще е най-дългоочакваната от всички досега.

"Надявам се тя да просъществува. Вярвам, че там ще се представим възможно най-добре. А пандемията беше поредното изпитание за момичетата. Не успях да видя какво е да играеш без публика, но съм сигурна, че не е приятно. Публиката дава сила и хъс", подчерта вицепрезидентът на БФХГ.

Българската федерация по художествена гимнастика се е заела с инициативата "Шанс за всеки".

"Това е проект, който е с Министерството на младежта и спорта. Той е срещу хазарта, целта е да насърчим младите хора да се занимават със спорт, избягвайки всичките лоши зависимости. Обмисляме да обиколим цяла България - там, където няма спорт и гимнастика. Ние няма да спрем да се занимаваме с тези хора, ще им помагаме с каквото искат", добави Невяна Владинова.

Целта е да се изградят повече зали, където желаещите да се занимават с гимнастика да могат да тренират и да се развиват.

"България има много традиции в художествената гимнастика. Всички златни момичета, от които ние черпим вдъхновение, са и идоли и в гимнастиката, и в живота. Това ни дава и отговорността, с която трябва да се справим. Мисля, че успяваме да дописваме една много хубава история на българската художествена гимнастика", категорична е Неви.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК